Bucureşti: Capitala, ieftină în topuri, scumpă în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj realizat de compania americană Mercer, costul vieţii în Bucureşti este în scădere faţă de anul trecut. Sociologii nu cred însă în impactul benefic asupra locuitorilor şi nici în ieftinirea pe care aceştia ar trebui să o resimtă.

Bucureştiul ocupa în luna martie a acestui an locul 107 în topul Costului vieţii din oraşele lumii, în scădere cu 36 de locuri faţă de anul trecut. Raportul companiei americană de consultanţă Mercer conţine 143 de oraşe, iar Bucureştiul a fost comparat cu acestea, de exemplu, la capitolul transport, prin prisma preţului unui bilet de călătorie cu transportul public.

Astfel, o călătorie cu metroul sau cu autobuzul în Bucureşti costă 0,28 euro, în condiţiile în care la Budapesta costă 0,97 euro, sau 1 litru de benzină fără plumb era 0,79 euro în Capitală, 0,85 euro la Budapesta şi 0,85 euro la Sofia.

Bucureştenii nu simt ieftinirile
Sociologii nu cred că poziţia scăzută a Bucureştiului în acest clasament îi va face pe locuitori să observe ieftinirile.

„Nu cred că bucureşteanul de rând simte faptul că oraşul a scăzut ca poziţie în acest top. Cred că motivul acestei poziţii este mai degrabă faptul că au crescut costurile mai puţin decât în alte oraşe, dar nu că ar fi scăzut costul vieţii”, a declarat Andrei Muşetescu, sociolog.
El a adăugat că preţurile au scăzut în anumite domenii precum chiriile, dar că, în acelaşi timp, au scăzut şi veniturile faţă de 2008. „De aceea nu cred că oamenii resimt o ieftinire a vieţii“, a conchis Muşetescu.

O cafea, mai scumpă decât la Sofia
La capitolul alimente, o cafea, cu serviciul aferent, costă 2,33 euro la Bucureşti, în vreme ce la Budapesta era 2,35 euro, iar la Sofia numai 1,92 euro. De asemenea, un litru de lapte pasteurizat era 1,14 euro la Bucureşti, 0,94 euro la  Budapesta şi, ceva mai scump, 2,19 euro la Sofia.

Părerile sociologilor se dovedesc a fi mai aproape de realitate. Bucureştenii nu simt şi nici nu cred în această ieftinire şi în impactul benefic asupra lor.

„Nu cred aşa ceva! S-or fi ieftinit unele produse, chiriile sau maşinile, dar salariile noastre mici tot nu ne permit să le cumpărăm. Ne ajunge doar cât să trăim“, a spus Aurora Gheorghe, o bucureşteancă în vârstă de 29 de ani.

„În ceea ce priveşte expaţii, pentru ei este un oraş relativ ieftin, acesta fiind şi motivul pentru care vin aici. Aceştia primesc salariile din ţările în care provin, în condiţiile în care aici preţurile sunt mult mai mici“, a spus sociologul Mircea Kivu.

Tokyo, cel mai scump
În urma sondajului realizat de compania americană Mercer, pe primul loc s-a clasat Tokyo, unde costul vieţii a fost cel mai ridicat din lume în luna martie a acestui an, detronând astfel Moscova.

În schimb, vecinii de la Sofia figurau pe locul 101 anul acesta, faţă de poziţia 97 din martie 2008. Costul vieţii la Budapesta era mai scăzut decât la Bucureşti, oraşul situându-se pe locul 108 în martie 2009, faţă de 61 în aceeaşi lună a anului trecut.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite