În Capitală sunt 21.000 posesori de permise de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoretic, orice român, care a împlinit 18 ani, care are un cazier "curat", a absolvit un curs de instruire pentru folosirea armelor, este apt fizic şi psihologic şi dovedeşte necesitatea


Teoretic, orice român, care a împlinit 18 ani, care are un cazier "curat", a absolvit un curs de instruire pentru folosirea armelor, este apt fizic şi psihologic şi dovedeşte necesitatea achiziţionării armelor, îşi poate procura o armă letală sau neletală. Practic, aceste persoane trebuie să îndeplinească anumite condiţii prevăzute de lege.
De fapt, armele de autoapărare şi pază le pot avea doar demnitarii, magistraţii, diplomaţii, poliţiştii, persoanele juridice de drept public, ca de exemplu Garda Financiară, Garda Naţională de Mediu, Poliţia Comunitară, persoanele juridice de drept privat, cum sunt societăţile de pază şi cei care sunt incluşi în programul de protecţia martorilor, pe perioada în care au această calitate.
Armele de vânătoare pot fi cumpărate doar de către vânători autorizaţi şi colecţionari, armele de tir le pot deţine antrenorii şi sportivii care practică acest sport, dar şi colecţionarii. Iar armele de colecţie letale aflate în stare de funcţionare pot fi achiziţionate doar de către colecţionari.
şi străinii care au domiciliul sau reşedinţa în România pot cumpăra arme, dar numai de vânătoare, de tir sau de colecţie. Armele militare pot fi deţinute şi folosite numai de structurile specializate care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Cum şi de unde pot fi procurate armele
În Bucureşti sunt peste 21.000 posesori de permise de arme letale şi neletale. Acestea se pot cumpăra de la orice magazin de profil, pe baza permisului de portarmă, sau se pot închiria de la poliţie. Anul acesta, Poliţia Capitalei a închiriat 23 de arme şi muniţii letale din gestiunea proprie.
Dintre acestea, una a fost solicitată de o persoană fizică, două de persoane juridice de drept public şi alte 20 de persoane juridice de drept privat.
Pistoalele de calibrul 7,62, model 1993, se pot închiria cu 292,11 RON pe an, pentru cele de calibrul 7,62, model 1974, preţul de închiriere este de 845,22 RON, iar pistoalele Makarov, calibrul 9x18, se închiriază cu 580,87 RON, pentru aceeaşi perioadă.

Ce fac demnitarii cu armele
După ce urmează un curs de două săptămâni în una dintre cele şase şcoli de profil din Bucureşti, demnitarii sunt autorizaţi să uzeze de arme pe întreaga perioadă a mandatului şi cel mult un an după expirarea acestuia, în cazul în care permisul este prelungit. Potrivit şefului Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Toxice, "până acum, demnitarii români au folosit armele doar în poligon". şi asta, pentru că trebuie întocmit proces verbal în care se justifică fiecare glonţ tras. Mai sunt, însă şi unii demnitari "mai rătăciţi" care uită să predea armele după expirarea mandatului. Printre ei se numără şi foşti primari ai unor sectoare din Capitală, unii având chiar şi restanţe la chiria pentru pistol.Arme confiscate
Peste 30 de arme au fost confiscate de poliţiştii bucureşteni, de la începutul acestui an, cu patru mai multe decât în 2005. În marea majoritate, acestea proveneau din străinătate, fiind introduse ilegal în ţară de persoane din lumea interlopă. Altele au fost descoperite în urma demolării unor imobile, construite înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit şefulului Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, comisar-şef Constantin Grumezescu, douăzeci dintre armele confiscate în 2006 fac parte din categoria celor militare, două sunt arme folosite la tir, patru sunt cu aer comprimat, alte patru sunt arme de autoapărare cu gaze şi doar una este confecţionată artizanal. După confiscare, ele vor fi casate.Victime
Forţele de ordine, societăţile de pază şi protecţie, dar şi persoanele fizice au aceeaşi problemă legată de autoapărare: să riposteze unui atac şi să neutralizeze un adversar agresiv, fără a-i provoca leziuni grave şi fără a-l ucide. Dar folosirea armei în mod abuziv duce de foarte multe ori la accidente nedorite. Conform Poliţiei Capitalei, în urma utilizării necorespunzătoare a armelor neletale, destinate pentru autoapărare, pe raza municipiului Bucureşti au existat cinci răniţi uşor anul acesta. Măsuri legale
Cei care folosesc ilegal armele de autoapărare, cu gaze sau bile de cauciuc, sunt sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 RON, iar armele sunt confiscate. Persoanele care deţin, înstrăinează sau poartă fără drept arme ascunse sau militare, precum şi muniţia aferentă acestora, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani, iar deţinerea, portul, confecţionarea, transportul şi orice operaţie privind circulaţia armelor şi muniţiilor letale se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 8 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi nedepunearea armei sau a muniţiei în termenul fixat de lege la organul competent, de către cel căruia i s-a respins cererea pentru prelungirea valabilităţii permisului de portarmă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite