Bucureşti:Lifturile-coşciug, la tot pasul în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensoarele blocurilor din Capitală sunt adevărate coşciuge, majoritatea nemaifiind schimbate de zeci de ani.

Un astfel de caz este liftul din blocul 17 S 14 de pe Bulevardul 1 Mai, din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Liftul este din 1975, anul în care a fost dat blocul în folosinţă. „Nu este sigur. Foarte multe persoane rămân blocate. Deja cei în vârstă evită să-l folosească“, a spus Petre, un pensionar în vârstă de 81 de ani.

Pentru că nu a mai fost schimbat, liftul are chiar şi găuri în interior. „Prin unele locuri este cârpit. Am auzit că administraţia ar vrea să-l schimbe, însă pentru asta e nevoie de mulţi bani, iar  noi majoritatea suntem pensionari. În plus, mulţi stau cu chirie şi nu cred că le-ar conveni să dea bani pentru schimbarea liftului“, a mai spus locatarul.

Un alt bloc cu lift-coşciug din Capitală este situat în zona centrală, pe Calea Victoriei 1-5. Ascensorul nu a mai fost schimbat din 1960, potrivit vecinilor „Este mai tot timpul defect. Vin foarte des cei de la ascensoare. Chiar eu am rămas blocată în urmă cu vreo două luni. Din fericire nu au murit oameni“, a declarat Margareta, o pensionară care locuieşte la scara B a blocului.

Surse oficiale din cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) au declarat, pentru „Adevărul“, că schimbarea unui lift depinde strict de asociaţia de proprietari şi de firma care se ocupă de întreţinerea liftului, ISCIR-ul intervenind în momentul în care este sesizat de proprietari, dacă liftul se defectează foarte des.

Ascensoarele vechi fac victime

Problema lifturilor vechi este cu atât mai gravă cu cât au loc tragedii. Ultima s-a petrecut vineri seara, când o tânără de 24 de ani a căzut în puţul liftului, uşa de la etajul 5 a ascensorului fiind deschisă deşi liftul se afla la parter. Tânăra are şanse minime de supravieţuire, iar poliţiştii şi reprezentanţii ISCIR fac cercetări pentru stabilirea vinovaţilor. O altă tânără de 16 ani şi-a pierdut viaţa, în urmă cu trei ani, la Spitalul Marie Curie, după ce a fost prinsă între lift şi casa liftului. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite