Capitala, împodobită cu stâlpişori de aproape un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de casă a Primăriei, Vesta Investment SRL, a mai câştigat un contract cu municipalitatea pentru montarea a 20.000 de stâlpişori. Compania Vesta, ce aparţine omului de afaceri Radu Ştefan Spirea, câştigă contracte cu municipalitatea pe bandă rulantă, în schimb lucrările sunt de cea mai proastă calitate.

Haosul de pe străzile Capitalei aduce bani în visteria băieţilor deştepţi. Cel mai recent contract care vizează blocarea accesului şoferilor pe trotuare începe să fie pus în aplicare, după ce, în urmă cu jumătate de an, Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, a decis să plătescă 3.712,405 lei (883.906 euro) firmei Vesta Investment SRL.

CITEŞTE ŞI:

FOTO/VIDEO: Reportaj în satul lui Costel Căşuneanu, "regele asfaltului" 

Iaşi: Mitocănie: Şi-a urcat bolidul pe pista ruşinii

Este vorba despre montarea a 20.000 de stâlpişori ornamentali pentru „delimitarea şi protecţia pistelor de biciclişti“. Practic, rolul acestora este de a împiedica conducătorii auto să-şi parcheze autoturismele pe „şoselele“ şoferilor pe două roţi.

Preţul este unul foarte mare, având în vedere că aceşti stâlpişori nu sunt din metal, ci din plastic. Ei pot fi rupţi foarte uşor de maşini, fără a provoca mari pagube. Reprezentanţii municipalităţii susţin că astfel „nu devin periculoşi în eventualitatea unei accidentări“.

Prevenirea, motiv de cheltuială
Potrivit responsabililor din Primărie, stâlpişorii sunt montaţi la o distanţă de aproximativ 1,5 metri între ei, pe trotuar.

În intersecţii, însă, nu sunt instalaţi pentru că, explică tot cei de la Administraţia Străzilor, nu ar fi oportună montarea acestora. Dar tocmai pe aici se furişează conducătorii auto, cum se întâmplă pe Strada Drumul Taberei, unde, paralel cu şoseaua, au fost instalaţi sute de astfel de stâlpi, în urmă cu câteva săptrămâni.

„Degeaba i-au montat. La intersecţii sunt spaţii largi între stâlpişori, de peste patru metri. Sunt mulţi şoferi care intră pe aici şi-şi lasă maşinile parcate, fără probleme pe trotuar, uneori chiar pe mijlocul pistei. Bani aruncaţi degeaba!“, susţine Alexandru Bartoş, un biciclist care trece zilnic prin zonă.

La 9 august, Administraţia Străzilor a demarat execuţia lucrărilor de proiectare a pistelor pentru biciclişti, pe care stâlpişorii le apără „atât de eficient“ de şoferii obraznici care le ocupă abuziv, pe mai multe străzi din sectorul 6. Astfel de lucrări continuă, însă, pe alte străzi din tot Bucureştiul, cum ar fi Şoseaua Mihai Bravu, Şoseaua Ştefan cel Mare sau Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Limitatoarele Vesta au cedat după un an
Firma Vesta Investment este abonată la contractele cu autorităţile. Numai în prima jumătate a lui 2009 compania a câştigat peste 2,2 milioane de euro din contractele cu primăriile din Bucureşti. Dintre aceştia, aproximativ 2 milioane de euro i-a primit de la ADP Sector 1 pentru montarea de indicatoare rutiere şi limitatoare de viteză. Iarna trecută, la mai puţin de un an de la instalare, acestea din urmă s-au rupt în timpul acţiunilor de dezăpezire.

Afaceri cu autorităţile
Vesta Investment a fost înfiinţată în anul 2002 de omul de afaceri Radu Ştefan Spirea, având ca obiect principal de activitate „producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare". Din 2006, această companie, împreună cu alte câteva firme controlate tot de omul de afaceri şi de alţi parteneri au început să câştige licitaţiile organizate de autorităţile locale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite