Capitala averilor de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureşti sunt 201 miliardari, care au, împreună, 22 de miliarde de euro. Cei mai mulţi miliardari români sunt din Bucureşti, devansându-i cu aproape 100 pe următorii clasaţi, bogaţii Transilvaniei, conform topului “Adevărul 500 Miliardari”.

Lansată pe piaţă în urmă cu câteva zile, prima ediţie a catalogului „Adevărul 500 Miliardari” îi aduce în atenţia publicului pe cei mai bogaţi români.

Din catalog aflaţi ce proprietăţi deţin ei în ţară şi în străinătate, care este stilul lor de viaţă, precum şi valoarea  averilor acumulate de-a lungul vieţii. Publicaţia oferă şi detalii inedite despre viaţa personală a miliardarilor şi poveştile lor de succes în afaceri.

Dacă ar fi să facem un clasament, cei mai mulţi bogaţi vin din provincie - 296 persoane, 201 sunt din Bucureşti, iar trei din străinătate. Averea cumulată a celor 500 de miliardari“cântăreşte” cât o treime din PIB.

Averile, egale cu 18% din PIB

Pentru un calcul cât mai corect, evaluările din topul “Adevărul 500 Miliardari” au fost realizate în colaborare cu firmele Fairwind (societate de investiţii financiare) şi Darian (companie de consultanţă).

La finalul studiului, întocmit de „Adevărul“ a fost realizat şi un clasament al regiunilor României, în funcţie de averile celor cinci sute de miliardari.

Conform acestui clasament, Bucureşti este oraşul fruntaş în ce priveşte numărul de miliardari, întrucât cele 201 persoane prezente în top au o avere cumulată de 22 de miliarde de euro. Averile din Bucureşti reprezintă aproximativ 18% din produsul intern brut (PIB-ul, în 2007, a fost de aproximativ 121 miliarde de euro).

După Capitală, cea mai bogată zonă este Transilvania, cu 103 persoane care deţin averi totale de circa 6,3 miliarde de euro, urmată de Moldova - 44 bogaţi (total de 4,2 miliarde de euro), Muntenia cu 43 de persoane (total de 2,3 miliarde euro) şi Banat, cu 26 de persoane (total de 1,8 miliarde euro).

Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ spun că nici nu este de mirare că Bucureştiul deţine primul loc în acest clasament, deoarece, de-a lungul timpului, cea mai mare parte a investiţiilor importante din ţara noastră s-a concretizat în Capitală.

Spre exemplu, doar în ultimii patru ani, mai mult de jumătate din suma investiţiilor străine care au intrat în România au luat drumul Capitalei.

Viaţa în prim-plan

Indiferent de cum ai pune problema, sunt bogaţi, foarte bogaţi. Au pasiuni şi tabieturi, iar pentru ei lumea nu are hotare. Unii fac iahting, schi, diving, joacă şah, tenis sau golf, merg la vânătoare sau pur şi simplu joacă la cazinou. În general se feresc de mass-media (chiar şi faţă de trusturile pe care le deţin).

Totuşi, o parte din ei trăiesc viaţa “în prim-plan”. Printre ei se numără Dinu Patriciu, Ion Ţiriac, Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Şucu, fraţii Bobby şi Răzvan Păunescu, Nicolae Dumitru sau Gigi Becali. Alţii, printre care Radu Dimofte, Alexandru Hergan sau Gruia Stoica, au stat, mereu, în planul secund. Niciunul n-a ieşit, deocamdată, din afaceri.

Miliardari mai puţin cunoscuţi publicului

Gruia Stoica (locul 13) – 550-600 milioane euro. Domenii: transport feroviar, construcţii şi reparaţii material rulant.
Alexander Hergan (locul 31) – 280-290 milioane euro. Domenii: construcţii, imobiliar.
Familia Buzăianu (locul 33) – 270 milioane euro. Domenii: energie, construcţii hidrotehnice.
Octavian Radu (locul 40) – 250 milioane euro. Domenii: papetărie, birotică, media, comerţ.

TOP 25 – cei mai bogaţi bucureşteni

1. Dinu Patriciu
2. Ion Ţiriac
3. Sorin Ovidiu Vîntu
4.Veronica Drăgan
5. George Becali
6. Bobby şi Răzvan Păunescu
7. Ovidiu Tender
8. Familia Voiculescu
9. Dan Grigore Adamescu
10. Ioan Niculae
11. Gruia Stoica
12. Cristian Burci
13. Nicolae Dumitru
14. Fraţii Micula
15. Ionuţ şi Robert Negoiţă
16. Gheorghe Caruz
17. Dan Șucu
18. Dimitrie Sturdza
19. George Copos
20. Ioan Neculaie
21. Gabriel Popoviciu
22. Alexander Hergan
23. Familia Buzăianu
24. Gheorghe Dolofan
25. Octavian Radu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite