Capitala a atras cele mai multe investiţii străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Narcis Gorea, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară Real Estate Advisory Group (REAG).Acestea nu sunt însă singurele motive pentru care austriecii au investit în domeniul

Narcis Gorea, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară Real Estate Advisory Group (REAG).Acestea nu sunt însă singurele motive pentru care austriecii au investit în domeniul imobiliar românesc. Pentru profitabilitatea afacerilor conaţionalilor lor au garantat chiar marii investitori austrieci, cum ar fi Raiffeisen, OMV şi Erste. În privinţa tipului de afaceri imobiliare dezvoltate în Bucureşti şi în viitoarea ZMB, majoritatea fondurilor plasate au fost concentrate în achiziţia unor proiecte finalizate de alţi developeri, de multe ori locali. Acestea au vizat segmentele spaţiilor de birouri şi de logistică. Spre exemplu, în anul 2003, două fonduri de investiţii - CA Immo şi Europolis - au cumpărat cele mai importante clădiri de birouri la acea dată, Opera Center şi Europe House. De asemenea, clădirea de birouri care a făcut anul acesta obiectul celei mai mari tranzacţii de pe piaţa imobiliară locală - Charles de Gaulle Plaza - a fost construită tot de către austrieci. Imobilul a fost vândut cu suma de 80 milioane de euro. Immofinanz şi Sparkassen Immobilien sunt alte nume austriece grele de pe piaţa imobiliară autohtonă.Clasamentul realizat de către REAG îi plasează pe locurile următoare pe investitorii din Israel, Turcia, Marea Britanie şi Irlanda, care însă sunt mult mai activi în dezvoltarea proiectelor. "Segmentele vizate includ în acest caz birourile şi proiectele rezidenţiale, în timp ce proiectele de spaţii comerciale sunt dezvoltate cu precădere de investitorii turci, cel puţin până acum", precizează Narcis Gorea.
şi israelienii se pot lăuda cu investiţii
Compania israeliană de dezvoltare imobiliară BSR Europe a achiziţionat pentru 14 milioane de euro proiectul West Park, dezvoltat de firma Rom Canada. În primăvara acestui an, compania internaţională Rom Canada Group a anunţat că va dezvolta un complex rezidenţial, care va cuprinde, într-o primă etapă, zece blocuri în Bucureşti, cu 490 de apartamente, în cartierul Militari, proiect estimat la peste 35 milioane de euro. Ulterior, directorul general al firmei, Anton Lax, a declarat că Rom Canada va extinde complexul West Park cu încă 10 blocuri. Investiţia necesară extinderii cu încă 450 de apartamente, pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi, a fost estimată la 20 milioane de euro. "După preluarea proiectului de către BSR Europe, extinderea proiectului va fi mult mai mare", au declarat surse apropiate tranzacţiei, citate de către Mediafax. BSR Europe a plătit companiei RomCanada 14 milioane de euro pentru întreg pachetul de acţiuni al proiectului West Park.

Informaţii despre piaţa imobiliară locală
Vreţi să vă cumpăraţi un apartament într-unul din cartierele moderne aflate în construcţie în Bucureşti? Aveţi de gând să faceţi investiţii în terenuri şi nu ştiţi care este cel mai bun plasament al momentului? Chiriile locuinţelor ori ale spaţiilor comerciale variază după reguli de nimeni cunoscute? Toate aceste informaţii, dar şi analize, şi comentarii asupra pieţei imobiliare bucureştene le veţi găsi, în fiecare zi de marţi şi vineri, în paginile specializate ale suplimentului Bucureşti.

Complex de 300 de apartamente în Vitan
Compania Platinum Group, deţinută de un grup de oameni de afaceri israelieni, va construi, în cartierul Vitan din Bucureşti, un complex rezidenţial format din 300 de apartamente, amplasat pe un teren cu o suprafaţă de 30.000 metri pătraţi. Complexul, denumit Vitan Platinum Towers, va avea patru blocuri, de peste 10 etaje, şi va fi amplasat în apropiere de centrul comercial Bucureşti Mall, potrivit datelor anunţate de dezvoltator. Pe lângă cele patru blocuri cu apartamente de două, trei şi patru camere, ultimele de tip penthouse, complexul va fi dotat cu o grădiniţă privată şi o farmacie. În plus, vor fi construite 300 de locuri de parcare subterane pentru cumpărătorii locuinţelor. Proiectul este prevăzut, de asemenea, cu o sală de întâlniri, o sală de sport şi spaţii comerciale. (Mediafax)

Încă doi ani cu profituri mari
Să investeşti în Capitala României este profitabil, o spun specialiştii. În condiţiile actuale ale pieţei, un developer imobiliar poate spera la un profit chiar până la 50% pentru resursele proprii investite. "Niciun om de afaceri nu este interesat să-şi asume riscuri când profitul său este mai mic de 20%", explică directorul REAG. Totuşi, piaţa locală este tânără, motiv pentru care este greu de estimat momentul în care cererea va echilibra oferta şi va genera o reaşezare a preţurilor. Specialiştii REAG se aşteaptă ca primele semne să apară în următorii 2-4 ani, pe segmentul rezidenţial.

Construirea de clădiri pentru birouri rentează
Decizia marilor companii imobiliare de a reinvesti în dezvoltarea clădirilor de birouri este dată, printre altele, de prezenţa în portofoliul developerilor a unor terenuri care să permită construirea unor clădiri în mod avantajos, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. De asemenea, investitorii sunt stimulaţi şi de concurenţa de pe piaţă, dar şi de nivelul de rentabilitate al investiţiilor din alte sectoare economice. "În ultimul an remarcăm pe piaţă prezenţa unor investitori care au în intenţie o rată de profitabilitate mai mică şi, în consecinţă, îşi pot securiza proiectele la preţuri ceva mai mari", remarcă specialiştii companiei. În acest caz, cei care deţin în portofoliu proiecte imobiliare mari au, în momentul acesta, oportunitatea vânzării la preţuri avantajoase. Mai departe însă, profiturile de pe piaţa românească sunt în scădere. Cauza este numărul din ce în ce mai mare al investitorilor activi din Bucureşti şi creşterea nivelului de calitate. "Pe termen scurt poate fi vorba de o scădere constantă, iar echilibrarea pe piaţă poate interveni in jurul nivelului de 15%", potrivit DTZ Echinox.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite