Bucureşti: Chiriaş în Capitală cu un salariu lunar de 750 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Tinerii cu vârste între 25 şi 30 de ani, cu studii superioare şi ani buni de experienţă în muncă, au fost primii de care s-au dispensat patronii. Ei au pierdut odată cu locul de muncă traiul decent şi viaţa socială iar părinţii nu-i pot întreţine ca şi cum ar fi la facultate. Munca lor este făcută acum de studenţi în practică sau începători pe care patronii îi ţin în probe nesfărşite pe bani puţini.

Au venit în Capitală în urmă cu 9-10 ani să studieze iar visul lor era să lucreze într-o mare companie pe un salariu decent. Părinţii s-au mândrit cu ei când au terminat facultatea, au luat licenţele cu note mari iar apoi s-au înscris la masterate. Nu le-a fost greu să se angajeze iar după câţiva ani de muncă aveau un salariu cu care se puteau întreţine decent. Profilul acesta se potriveşte aproape oricărui tânăr cu ambiţie care a venit în Capitală pentru a-şi urma visul. Pentru mulţi dintre ei visul s-a transformat în coşmar odată cu pierderea locurilor de muncă.

“Am absolvit Facultatea de Litere  în anul 2003. Imediat am început să lucrez la un birou de traduceri iar în 2008, după 5 ani de când lucram acolo, aveam un salariu de 3.000 de lei şi o viaţă bună”, a povestit Nicoleta. S în vârstă de 27 de ani.

"Dau pe chirie 300 de lei şi-mi mai rămân 450 de lei să trăiesc"

La începutul acestui an lumea Nicoletei s-a destrămat. A fost anunţată de angajator că se fac restructurări iar postul ei va fi desfiinţat.
“Eu împreună cu alţi patru colegi am fost sfătuiţi să ne dăm demisia. Celorlalţi li s-a tăiat din salarii. Ţin legătura cu cei care încă mai lucrează acolo şi am aflat că munca mea este făcută acum de studenţi sau de începători care sunt ţinuţi în probe câteva săptămâni după care sunt trimişi acasă pentru că nu corespund cerinţelor”, a mai spus Nicoleta.

Toate planurile pe care şi le făcuse, să-şi ia un credit în bancă pentru o casă, să se căsătorească, să facă un copil, s-au dus pe pe apa sâmbetei. Cu greu şi-a găsit de muncă la un call-center unde este plătită cu doar 750 de lei lunar.
“Acum locuiesc cu prietenul meu într-o cameră dintr-un apartament insalubru la capătul Bucureştiului. Plătim 600 de lei pe chirie, adică 3 eu şi 3 el. Din salariul meu mai rămân 400 de lei din care trebuie să trăiesc”, a spus cu lacrimi în ochi Nicoleta.

"Chiar dacă am 8 ani de experienţă am fot ţinut în probe, neplătit, două luni"

În aceeaşi situaţie se află şi Alex, un inginer în vârstă de 30 de ani. “Am fost anunţat în luna martie 2009 că se fac restructurări şi mi s-a cerut demisia. Lucram la o firmă de electronice de aproape 3 ani şi aveam un salariu de 2.500 de lei”, a povestit tânărul. “Am lucrat undeva o lună jumătate şi am plecat pentru că nu mă plăteau. Mi s-a spus că trebuie să stau în probe, neplătit, 2 luni. Cum să stau în probe cînd eu aveam experienţă de 8 ani în acest domeniu?”.

Alex şi Nicoleta trec aproape singuri prin această dramă. Părinţii, care locuiesc în provincie, nu ştiu nimic despre ceea ce li se întâmplă. „Mama se mândreşte la rude că mi-e bine şi am salariu mare, că a meritat să mă ţină în facultate. Cum să-i spun că nu am de muncă. Nici prietenii nu ştiu, se miră doar că nu mai ies cu ei. Cum să ies cînd nu am bani nici de pâine”, a mai spus Nicoleta.

Specialiştii spun că angajatorii profit de criză

„Ultimul raport pe acest an arată că salariile oferite de angajatorii marilor companii au scăzut, ofertele pe piaţa de muncă au scăzut dramatic“, a precizat Cătălin Ghinăraru, doctor în economie. El a adăugat că „s-au pierdut foarte multe locuri de muncă, în special anul acesta, iar pe fondul situaţiei actuale, de criză, angajatorii îşi permit să scadă salariile“.

Organizatorii târgurilor de joburi spun că cei mai mulţi intre cei tinerii care-şi depun CV-uri la târguri au vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani. “Este vorba despre cei care au câţiva ani de experienţă dar nu atât de mulţi încât să fie indispensabili companiilor. Firmele încearcă să-şi reducă pierderile şi prin intermediul metodei demiterilor”, a spus Dragoş Gheban, unul dintre organizatorii târgului de joburi organizat săptămâna trecută la Sala Palatului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite