Bucureşti: Bătrânii, abandonaţi peste vară în spitalele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii îşi internează părinţii bătrâni pentru că vor să plece în concediu.

Spitalele din Bucureşti sunt ticsite cu bătrani şi pacienţi cu fracturi şi arsuri.

Saloanele spitalelor din Capitală sunt pline de bolnavi, cei mai mulţi bătrâni şi persoane venite din provincie. Spitalul Universitar de Urgenţă este de departe cel mai aglomerat cu pacienţi, internaţi sau sub observaţie. „Spitalele mici sunt goale acum, iar noi nu avem loc pe holuri de pacienţi. Asta se întâmplă din cauză că la noi se găsesc atât medicamente cât şi tratament de specialitate, pe când în alte spitale bate vântul şi din acest punct de vedere“, explică directorul spitalului Universitar, Gheorghe Iana.

El a adăugat că foarte mulţi bătrâni sunt abandonaţi de copii în perioada concediilor. „Tinerii vor să plece în concedii şi vin la noi să-i interneze. Nu ai cum să-i refuzi pentru că toţi bătrânii suferă de ceva ce necesită internare“, mai spune Iana.

La Urgenţe, mai rău ca pe front

La Urgenţe lucrurile stau şi mai rău, mai ales noaptea, când vin tot felul de persoane care nu au probleme grave de sănătate ce ar presupune tratament de urgenţă. Şi cum vara este anotimpul petrecerilor şi grătarelor cu multă băutură, beţivii devin şi ei clienţi la Urgenţe.

„Vara aceasta este foarte aglomerat, mai ales noaptea. Vin foarte mulţi scandalagii cu familiile lor, se bat între ei, iar pe noi ne ameninţă. Cred că este mai periculos decât să fii medic pe front“, povesteşte medicul de gardă de la Spitalul Universitar. Personalul medical se teme de reacţia pacienţilor şi le acordă îngrijiri chiar dacă medicul de familie ar fi putut la fel de bine să-i ajute. „Tratând tot felul de bolnavi închipuiţi sau personae comode care vin cu o durere de deget, noaptea, când li se pare că este liber, pierdem timp preţios în care ne-am putea ocupa de un caz grav“, mai spune medicul.

De asemenea, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri este asaltat de pacienţi în această perioadă pentru că vara au loc mai multe incendii. În plus, acum, activităţile care implică lucrul cu energie electrică sunt mai frecvente, la fel şi riscul de electrocutare.

Vara, perioada fracturilor grave


Şi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ sute de bolnavi şi însoţitorii lor aşteaptă pe holurile spitalului să fie vindecaţi de medicii din Capitală. „În perioada aceasta bătrînii pot ajunge mai uşor la Bucureşti pentru că este vară şi copiii lor au concediu, aşa că pot avea grija lor şi-i pot aduce la spital“, a spus unul dintre medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“. El a adăugat că aici, unde sunt secţii speciale de chirurgie, aceasta este perioada fracturilor grave. „Oamenii îşi repară acoperişurile, copiii sar de la înălţime în apă, pe scurt, toată lumea face activităţi fizice mai periculoase vara“, explică medicul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite