Bucureşti: Cămin, pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metodologiile de cazare în căminele universităţilor de stat din România, potrivit Legii Învăţământului, prevăd alocarea unui număr de locuri studenţilor care suferă  boli grave. Dosarele studenţilor care fac astfel de cereri nu pot fi verificate de autorităţile universitare.

Bolile prevăzute de lege pentru care studenţii pot obţine cazare în cămin, pe caz medical sunt: TBC, diabet, boli maligne, sindroame de malabsorbţie gravă, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, insuficienţă renală cronică, epilepsie, glaucom, boli imunologice, infestare cu  HIV sau bolnavi de SIDA, spondiloză anchilozantă, paralizii şi alte handicapuri locomotorii.

Citeşte şi:

Bucureşti: EXCLUSIV- Bursa şpăgilor în căminele studenţeşti

Bucureşti: Administratorul care cerea favoruri sexuale studentelor a fost sancţionat: va fi îngrijitor al bazei sportive

VIDEO Sex pentru cazare la Agronomie

Bucureşti: Căminul privat, scump pentru studenţi

Bucureşti: 5.354 de locuri de cazare, în căminele Universităţii din Bucureşti


„Lista este preluată în metodologia de cazare din hotărârea de guvern care stabileşte asigurarea cazurilor sociale. La nivel de universitate, noi le analiz ăm, dar nu avem de unde să asigurăm un oficiu un student cu TBC, de exemplu. Anul trecut am avut un caz de SIDA“, pentru Adevărul de Seară, prorectorul pentru Aspecte Sociale şi Organizaţii Studenţeşti al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, prof. univ. dr. Niculae Istudor.

„Noi nu facem poliţie!“

Pe baza unei adeverinţe emise de medicul de familie sau de un medic specialist, care să ateste că studentul este suferind de una dintre aceste boli, se poate întocmi un dosar medical de cazare, dar după ce este aprobat, datele din dosarul mmedical nu mai sunt verificate.

„Nu avem cum să probăm autenticitatea acestor adeverinţe. Ne încredem în profesionalismul sistemului sanitar românesc. Aceasta înseamnă fals în acte şi intră în competenţa poliţiştilor, dacă cineva face o sesizare. Noi nu facem poliţie“, a  mai spus Istudor. Acesta a adăugat că este convins de faptul că nu toate sunt dosarele primite sunt reale, pentru că „având asemenea boli faci cu greu faţă examenelor“ şi tocmai de aceea a decis ca doar trei procente din numărul locurilor sociale de cazare oferite de ASE să aibă această destinaţie.

Organizaţiile studenţeşti care verifică desfăşurarea cazărilor spun că nu se ocupă cu astfel de situaţii. „Chiar dacă ne-am implica cu DNA-ul Studenţesc în astfel de cazuri ar fi foarte greu. Doar dacă ne cer ajutorul cei de la universitate, să verificăm dosarele medicale, pentru că este, într-adevăr, foarte uşor să obţii o adeverinţă“, a declarat Ion Cristian Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite