Câinii fără stăpân, mai agresivi din cauza frigului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 de bucureşteni au ajuns la spital, în primele zile ale anului, din cauza muşcăturilor de câine

Un număr de 110 pacienţi erau azi-dimineaţă sub tratament la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală, din cauza muşcăturilor de câine. Cifra este aproape dublă faţă de alte perioade ale anului, conform statisticilor medicale. Îngrijorător este că personalul angajat pentru prinderea câinilor fără stăpân este, în Bucureşti, complet depăşit de situaţie. Administraţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) are doar 13 angajaţi pe post de “prinzători”, aşa cum sunt numiţi oficial hingherii. În condiţiile în care, pentru Capitală, ultimele cifre arată că există peste 200.000 de câini comunitari, fiecărui hingher îi revine sarcina de a captura 15.000 de maidanezi. În anii anteriori, ASA a scos la concurs mai multe posturi de hingheri, pentru care nu-ţi trebuie niciun fel de studii, însă nu a găsit niciun doritor. Unul dintre motivele pentru care un post de hingher la ASA nu este atractiv pentru cei fără serviciu este salariul mic. Acesta ajunge, cu tot cu sporuri, la puţin peste 500 de lei.

Medicii veterinari au explicaţia agresivităţii patrupedelor. „Comportamentul acestor maidanezi se schimbă mult în zilele friguroase. Când temperaturile scad sub 0 grade Celsius, ei suferă cel mai mult de sete şi devin mai agresivi”, a declarat dr. Mihai Cristac, medic veterinar la o clinică privată din Bucureşti.

Primăria Capitalei cheltuieşte anual un milion de euro pentru prinderea, sterilizarea şi adăpostirea animalelor fără stăpân. Cu toate acestea, ASA se află, încă de anul trecut în imposibilitatea de a mai captura maidanezii, din cauza lipsei de spaţiu, cele două adăposturi fiind arhipline. O lege intrată în vigoare în luna ianuarie 2008 privind protecţia animalelor prevede că maidanezii mai pot fi eutanasiaţi numai dacă suferă de o boală incurabilă. “Pe masa deputaţilor se află un proiect de lege pe care l-am înaintat şi intitulat “Castrează şi returnează”. Acesta prevede, mai exact, ca maidanezii să fie prinşi, identificaţi, castraţi, iar cei blânzi să fie duşi înapoi în locul de unde au fost capturaţi, însă s-au folosit toate tertipurile pentru a o bloca”, a declarat Maria Beck, reprezentantul Asociaţiei “Ia-mă acasă”, care se ocupă de protecţia animalelor. Această lege a fost adoptată de majoritatea statelor europene şi a fost singura care a dat roade, a adăugat Beck.

Boli transmisibile de la câine la om

Majoritatea câinilor comunitari au boli parazitare. Contactul cu blana acestora poate duce la afecţiuni precum chistul hidatic denumit şi cancerul alb prin care o larvă se dezvoltă în ficatul omului. O altă afecţiune este toxocara cauzată de un vierme parazitar şi care poate duce la orbire. Prin muşcatura câinilor vagabonzi, oamenii se pot îmbolnavi de rabie (turbarea), produsă de un virus şi care afectează creierul şi maduva spinării şi care poate fi prevenită prin vaccinare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite