Cablurile de tren, pâinea hoţilor de cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de fier vechi s-au reprofilat: au trecut pe cabluri CFR, care sunt făcute din cupru şi de pe care scot de trei ori mai mulţi bani.

Centrele de colectare plătesc bine pentru fiecare metru, cu toate că ştiu exact provenienţa mărfii. Potrivit agenţilor de la Poliţia Transporturi din cadrul IGPR, acestora le convine că nu trebuie să taie factură şi cumpără şi mai ieftin decât dacă ar face o tranzacţie corectă.

„Cei care cumpără de la hoţi dau între 20 şi 23 de lei pentru fiecare metru, care cântăreşte aproximativ un kilogram. Le convine şi lor pentru că nu trebuie să taie factură şi cumpără aproape la jumătate din preţ“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Sorin Marinescu, inspector Investigaţii Criminale la Transporturi.

Patru electrocutaţi în ultimele două luni

Zonele preferate de hoţii din Capitală sunt între Otopeni şi Mogoşoaia şi în Pantelimon, unde sunt câteva linii în coservare, adică pe care nu circulă trenuri în prezent, dar care funcţioează. Mulţi dintre ei s-au electrocutat din cauză că au crezut că liniile nu mai sunt bune. „Circulă 27.000 de volţi prin ele. Din ianuarie până acum am avut patru electrocutaţi dintre care unul a şi murit“, a mai spus Marinescu.

Poliţiştii susţin că numărul hoţilor a crescut în ultimul an dar este foarte greu de oprit fenomenul din cauză lipsei de personal: un post de trei, patru agenţi au în observaţie între 50 şi 100 de kilometri de cale ferată.

„Din noiembrie până acum, am reţinut aproximativ 20 de persoane. Doar acum trei zile am prins un grup de opt hoţi care furaseră 1.600 de metri de cablu în valoare de peste un milliard de lei vechi“, spune Marinescu.

Agentul susţine că în fiecare lună se fură cam un kilometru de cablu de tren, în special din jurul Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite