Bucureşti: Gheorghe Ivan, bucătarul-campion de la CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei aproape 30 de ani petrecuţi în restaurantele vagon ale CFR, a gătit pentru personalităţi precum Traian Băsescu, Ion Iliescu sau Florin Piersic şi a câştigat mai multe concursuri de gastronomie alături de colegii săi.

Pasiunea lui Gheorghe pentru bucătărie a început încă din adolescenţă, când la vârsta de 14 ani făcea bani de buzunar din vânzarea de mici şi de răcoritoare în parc. Tânărul de atunci nu visa că va deveni bucătar pe vagoanele restaurant.
De tren, tot din copilărie a fost fascinat. „În Olteniţa, localitatea unde am copilărit, eram prieten cu un mecanic de locomotivă cu aburi, nea’ Mihai, care mă lăsa să-l ajut, împreună mai mulţi copii, să întoarcă locomotiva, prin împingerea unor bârne de lemn. Încă de pe atunci îmi plăceau trenurile“, a spus bucătarul.

Specialistul în gastronomie îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care vagoanele restaurant erau pline de oameni, mulţi dintre ei alegând să călătorească pe distanţe scurte, spre exemplu de la Bucureşti la Ploieşti, special pentru a lua masa în tren. „La prepararea mâncării foloseam plita cu cărbune, nu ca acum pe cea electrică, iar alimentele aveau un gust deosebit. Erau foarte solicitate clătitele, papanaşii, pulpa de porc la tavă sau escalopul cu sos de vin. Şi acum vin oameni, dar mai puţini decât atunci“, a explicat Gheorghe Ivan.

Personalităţile, clienţii săi fideli
Expertul în arta culinară se declară îndrăgostit de meseria pe care o practică, iar dacă ar fi să o ia de la capăt tot asta ar face. Ştie sute de reţete culinare din bucătăria tradiţională românească, dar şi din cele străine. Cu toate acestea, Gheorghe Ivan mărturiseşte că preferă să prepare specialităţile noastre.
Preparatele sale au fost savurate de mari actori precum Florin Piersic sau Dem Rădulescu, dar şi de preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, dar şi de Traian Băsescu, pe vremea când era ministru al Transporturilor.

Câştigător de trei ori în Ungaria
Fiind bucătar şi pe trenurile internaţionale, Gheorghe Ivan a avut ocazia să călătorească foarte des în ţări precum Ungaria, Austria, Bulgaria şi Slovacia. În ultimii ani a participat alături de echipa de bucătari ai filialei CFR Gevaro la concursurile internaţionale organizate de căile ferate maghiare. Trei ani la rând, din 2005 până în 2007, echipa românească a reuşit să obţină premiul cel mare la concursul „Grand Prix Est European de Locomotive cu Abur“. „Am preparat purceluşi la tavă şi miel la proţap, dar şi specialităţi pe bază de carne de peşte şi de vânat“, a mai spus maestrul bucătar.

Profil
Gheorghe Ivan
Data naşterii: 16 mai 1958, Bucureşti
Studii: Liceul de Alimentaţie Publică din Capitală
Experienţă: Bucătar la mai multe hoteluri şi pe vagoanele restaurant ale CFR

Ce îi place
„Îmi place pescuitul şi măcar o dată pe lună îmi iau undiţa şi fug pe vreun lac. Un alt lucru pe care  îl ador este să-mi petrec timpul alături de nepoţeii mei, în parc“, spune Gheorghe Ivan.
Ce nu îi place
„Detest câinii vagabonzi care au împânzit străzile Capitalei. Un alt lucru care nu-mi place este să am de-a face cu oamenii nesinceri şi necinstiţi“, spune bucătarul.

 Întrebări şi răspunsuri

Dacă nu aţi fi bucătar ce altă profesie v-ar fi plăcut să aveţi?
Când eram copil, în jurul vârstei de zece ani, voiam să mă fac pilot. Am renunţat totuşi la idee, fiindcă am probleme cu vederea. Meseria de bucătar mi se potriveşte însă ca o mănuşă şi nu aş vrea să fac altceva.

Care este mâncarea dumneavoastră preferată?
Îmi plac în special ciorbele ţărăneşti cu borş şi mâncărurile cu sosuri de legume proaspete, nu congelate.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite