CAMPANIE Să scăpăm Capitala de stăpânii parcărilor, şmecherii care jecmănesc şoferii şi ajung să câştige până la 1.500 de euro pe lună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la „ADS“ au intrat pe firul reţelei de „parcagii“, cei care îi şantajează pe şoferi cu taxe de protecţie pentru a le păzi maşinile lăsate în locuri publice. Dacă nu cotizezi la şmecherii parcărilor, cu sume de până la 50 de lei, rişti să te alegi cu autoturismul devastat sau să fii ameninţat că bătaia ori înţepat cu seringa infestată cu HIV.

Zeci de taxatori ilegali, bărbaţi şi femei, au pus stăpânire pe parcările publice din Centrul Capitalei. Sunt dotaţi cu tupeu, vocabular de golani şi nu se lasă până nu le iau banii şoferilor. Jurnaliştii de la „ADS“ au filmat cu ajutorul camerei ascunse modul prin care aşa-numiţii parcagii îi terorizează pe conducătorii auto care vor să-şi lase autoturismele în zonele adjudicate de ei. Afacerea merge ca pe roate, mai ales vara, când zona centrală atrage ca un magnet mii de clienţi la terase.

CLICK pe imagini pentru a-i vedea pe băieţi la treabă

    foto: Marian Iliescu

image
image

„Boss, hai aici că am un loc liber! Dă-mi cinci lei şi stai liniştit. N-o să-ţi fure nimeni maşina!“. Aşa îşi ademenesc victimele stăpânii parcării publice de pe Splai Independenţei. Sumele variază însă, în funcţie de marca maşinii pe care o ai sau de hainele pe care le porţi. Şmecherii îşi adaptează imediat tariful după client, iar în două-trei ore de „muncă“ scot profituri-uriaşe: minim 100 de lei şi 400 de lei în weekend. Dacă nu le faci jocul, rişti să să fii bătut sau să-ţi găseşti maşina distrusă. Autorităţile spun că nu pot face nimic din cauza legii proaste.

„Deşi este reglementată printr-un act normativ ca măsură suplimentară munca în folosul comunităţii nu poate fi dispusă decât în instanţă. În acest context procedurile sunt îndelungate iar eficienţa dispare”, explică Ion Ţicu, directoul Poliţiei Locale.

Eugen Bejinariu, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională  din cadrul Camerei Deputaţilor a precizat că, la iniţiativa ziarului „ADS” va dispune, la 1 septembrie, simplificarea ordonanţei guvernamentale nr 2/2001, articolul 9, alineat 1 şi 2, care prevede amendarea celor care nu plătesc contravenţiile în decurs de o lună de zile. „ Mi se pare o idee foarte bună să umblăm la ordonanţă şi să dispunem pedeapsa cu munca în folosul comunităţii, atât în cazul taxatorilor ilegali, cât şi a cerşetorilor şi a prostituatelor. La 1 septembrie voi înainta colegilor mei din cadrul comisiei această modificare”, ne-a asigurat deputatul.  

Autorităţile mai spun că şi încurajarea acestui fenomen de către unii şoferi, care vor să impresioneze şi le dau taxatorilor ilegali chiar şi 50 de lei, pun paie pe foc. Astfel, primul pas ce trebuie făcut pentru reducerea numărului de "stăpâni ai parcărilor" este acela de a căuta parcări cu plată oficiale şi de a nu le mai alimenta veniturile "parcagiilor".

Citiți mai multe în săptămânalul ADS care a apărut astăzi.

Săptămânalul „ADS București" apare în fiecare joi dimineața la chioşcurile de ziare, în magazine şi supermarketuri. Publicația are 32 de pagini, costă 1,4 lei și conţine dezvăluiri, reportaje, informaţii utile, de timp liber şi sport exclusiv locale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite