Burse de 4,7 milioane de dolari pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia „Dinu Patriciu“ şi-a desemnat elevii, masteranzii şi doctoranzii care vor primi finanţare în anul de studiu 2010-2011. 5.000 de liceeni vor beneficia de burse speciale în valoare de câte 200 de lei lunar, iar 104 masteranzi şi doctoranzi vor primi anual burse de 15.000 de dolari, fiecare.

 Prin programele „Inventează-ţi Viitorul!“ şi „Orizonturi Deschise“, Fundaţia „Dinu Patriciu“ oferă burse în valoare totală de 4,7 milioane de dolari, în anul de studiu 2010-2011. Astfel, 5.000 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar care provin din familii cu un venit lunar  maxim de 400 de lei pe membru, sunt ajutaţi de fundaţie să nu-şi abandoneze studiile.


 „Fără bursă nu aveam bani de manual“

Una dintre bursiere este Andreea Irimieş, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din localitatea Peciu Nou, judeţul Timiş. Tânăra are rezultate remarcabile la învăţătură, anul acesta obţinând media generală 10. „Acesta este cel de-al treilea an în care beneficiez de bursă de la fundaţie. Suma de 200 de lei lunar mă ajută mult. Practic înseamnă banii mei pentru cărţi. Din clasa a XI-a trebuie să-mi cumpăr manualele fiindcă nu ni se mai dau de la şcoală. Fără această bursă nu aş fi avut bani de manual“, a spus Andreea. Premianta are planuri şi în privinţa carierei. Vrea să urmeze facultatea în Canada şi să devină profesoară de limbi străine.

 Alţi 600 de studenţi bursieri
Pe lângă cei 5.000 de elevi bursieri, alţi 600 de studenţi, dintre care 100 din Republica Moldova, vor fi sustinuţi prin acelaşi program cu câte o bursa lunară în valoare de 300 lei. Numele studenţilor va fi comunicat la 1 octombrie, după finalizarea examenelor de admitere la facultate.
 Şi tinerii acceptaţi la universităţi din străinătate pentru programe postuniversitare beneficiază de suport financiar. Astfel, Fundaţia „Dinu Patriciu“ oferă prin programul „Orizonturi Deschise“ 104 burse în valoare de câte 15.000 de dolari anual. Selecţia juriului din acest an a fost foarte dificilă, mai ales că peste 50% din candidaţi au fost admişi la una dintre primele 100 de universităţi din lume.


„Mi-am putut continua studiile“
Adrian Găinar din Râşnov, judeţul Braşov, a fost bursier al programului „Inventează-ţi Viitorul!“ în ultimii doi ani de facultate şi anul acesta a reuşit să obţină o bursă pentru masterat în străinătate prin „Orizonturi Deschise“. „Bursa de 300 de lei din facultate m-a ajutat să-mi plătesc căminul. Astfel, mi-am  putut continua studiile la Bucureşti, la Facultatea de Chimie. Acum am fost admis la Universitatea York din Marea Britanie, la masteratul de Genomică Funcţională. Vreau să devin cercetător. Studiile în străinătate nu sunt un moft. Le consider importante dacă vrei să faci cu adevărat performanţă. Fără finanţarea de la fundaţie nu aş fi reuşit“, a spus Adrian.

 Potrivit directorului general al Fundaţiei „Dinu Patriciu“, Tincuţa Baltag, pentru foarte multi copii excepţionali de la sate, bursele oferite prin programul „Inventează-ţi Viitorul!“ reprezintă o şansă în plus de a-şi continua studiile. „Tot despre valorificarea potenţialului este vorba şi în cazul burselor «Orizonturi Deschise». Prin acest program, noi îi sprijinim să depăşească singurul obstacol în accesarea educaţiei la cel mai înalt nivel: lipsa resurselor financiare“, a declarat Tincuţa Baltag.  

Lista completă a bursierilor mâine în „Adevărul de Seară“

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite