Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au votat ieri reducerea cheltuielilor pentru lucrările de infrastructură în favoarea „ajutoarelor sociale”. Printre principalele lucrări care nu vor mai avea finanţare se numără stadionul Lia Manoliu, Prelungirea Ghencea Domneşti, Supralărgirea Şoseaua Pipera şi Bulevardul Uranus.

Proiectul de buget al Primăriei Capitalei a stat mai bine de două săptămâni în dezbatere publică, primarul general Sorin Oprescu admiţând că a avut discuţii cu toţi liderii partidelor politice aflate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Ieri, în şedinţă, consilierii PDL au venit cu o serie de amendamente care au transformat bugetul într-unul “mincinos şi penibil”, aşa cum l-a considerat, la final, Sorin Oprescu. Astfel, consilierii au propus tăierea a 235 de milioane de lei din cele 382 de milioane alocate reabilitării şi modernizării.

Citiţi şi: Bucureşti în 2011: primul mall cultural, stadion naţional şi mai multe pasaje şi parcări

tadionului Naţional Lia Manoliu. De asemenea, pentru Prelungirea Ghencea Domneşti, din 100 de milioane de lei au rămas doar 25.000 de lei, pentru Străpungerea Buzeşti – Berzei-Uranus- Diametrala Nord Sud au fost alocaţi 20.000 de lei faţă de cei 45.000 de lei, iar pentru Supralărgirea Şoselei Pipera, care ar fi trebuit să fie gata în luna septembrie, a mai rămas 10.000 de lei din cei 20.000 de lei. Primarul Capitalei a explicat că, în lipsă de fonduri, aceste lucrări vor fi conservate.  

Maidanezii nu vor mai fi sterilizaţi
De asemenea, consilierii PDL au eliminat cheltuielile prevăzute în buget pentru achiziţionarea de echipamente şi o centrală telefonică pentru sediul nou al Primăriei, precum şi investiţiile pentru sistemul de vot din sala Consiliului. Tot pentru aceeaşi sală era prevăzută suma de 538.000 de lei pentru achiziţia unui sistem audio video.

Nici planul de înverzire a râului Dâmboviţa, susţinut de Oprescu, nu a fost aprobat de consilieri, deşi în buget era prevăzută suma de 102.000 de lei pentru realizarea lui.

Harta Acustică şi Harta Calităţii aerului nu vor mai fi întocmite în acest an, pentru că li s-a tăiat finanţarea. “Întocmirea hărţilor este o cerinţă a Uniunii Europene, iar nerespectarea ei atrage procedura de infrigement, ceea ce înseamnă plata a 200.000 de euro lunar”, a mai spus Oprescu.
Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor va rămâne cu patru milioane de lei, faţă de cele 17 milioane prevăzute în buget. “Asta înseamnă că nu-mi mai rămân bani decât să hrănesc câinii, nu să-i mai şi sterilizez şi să le fac adăposturi”, s-a mai plâns primarul general al Capitalei.

Oprescu atacă bugetul în instanţă
Toate reducerile de fonduri au fost făcute pentru creşterea subvenţiilor la cele două regii, RADET şi RATB. Astfel, subvenţia la RADET se măreşte de la 625 de milioane de lei la 825 de milioane, iar la RATB, de la 453 la 600 de milioane de lei. Viceprimarul capitalei, Mircea Raicu a declarat că la calculul veniturilor pentru întocmirea bugetului pe anul în curs municipalitatea a avut în vedere sume fictive, cum ar fi suma de 250 de milioane de lei, pe care Guvernul nu o poate acoperi.

Bugetul Capitalei pe 2011 prevede venituri de circa 4,58 miliarde lei şi cheltuieli de circa 5,1 miliarde, fiind aprobat cu 36 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere. Oprescu a anunţat că va ataca în instanţă hotărârea prin care s-a aprobat bugetul.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite