FOTOGALERIE Blocul-foiţă din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din blocul numărul 13 de pe strada Ion Câmpineanupot să-şi pună în camerele late de un metru doar un aragaz.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Clădirea-vedetă din sectorul 1 al Capitalei a devenit obiectiv turistic până şi pentru bucureşteni, o dată cu demolarea imobilului care era lipit de aceasta.

Situat chiar pe colţul străzii Ion Câmpineanu, între Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru, blocul pare doar o faţadă sau un décor al unui film.

Forma sa ciudată, ca o felie de caşcaval, atrage toate privirile. Trecătorii se opresc în faţa lui şi se întreabă dacă în spatele faţadei, al ferestrelor, locuiesc oameni, sau pereţii sunt falşi.

Arhitectura ciudată a imobilului a fost până de curând ascunsă de clădirea de care era lipită.

Cum aceasta a fost demolată pentru a se construi în locul său un imobil cu cinci etaje, blocul-foiţă a ieşit la iveală.

„Dacă această clădire era puţin mai colorată, ziceam că mă aflu pe un platou de filmare, nicidecum în Bucureşti “, a spus Ana-Maria Mirea, o bucureşteancă în vârstă de 23 de ani.

Clădirea, cu cinci etaje, este susţinută din partea cealaltă de Hotelul Continental.

Locatarii blocului, dar şi cei care muncesc aici, la firmele care au sediul în clădire, sunt la fel de surprinşi de forma sa ciudată.

„Ştiam că are o formă mai ciudată, dar, acum când o văd fără imobilul din spate, nu pot să cred că a fost construită în acest stil“, a spus Claudia Dobroiu, administratorul blocului 13.


„Oamenii se minnează când mă văd înăuntru”

Forma clădirii nu este ciudată doar la exterior.

Apartamentele au o formă la fel de inedită, camerele micuţe păstrând aerul perioadei interbelice.

Claudia este unul dintre locatarii a căror bucătărie sau baie sunt de departe cele mai ciudate încăperi, cu o lăţime de aproximativ 1 metru.

„Eu m-am obişnuit şi nu mi se mai pare aşa de deosebit cum se vede de-afară, chiar dacă pot să ating pereţii cu braţele", a explicat Claudia. 

Ea a adăugat că de multe ori a observat de la etajul trei , la care locuieşte, cum trecătorii aruncă priviri nedumerite spre clădire. „Mai stau aici la cratiţă şi văd lumea cum se opreşte să înţeleagă care este structura imobilului“, a adăugat Claudia.

ZOOM

Proiectată la 1920

Clădirea de pe strada Ion Câmpineanu numărul 13 a fost construită în anul 1920, iar stilul architectural în care se încadrează este cel art-deco.

“Blocul a fost naţionalizat o perioadă, dar încă nu a fost retrocedat proprietarilor”, a spus Claudia Dobroiu, administratorul blocului.

PĂRERE

Aşa a fost terenul, aşa a construit!

Forma ciudată provine de la suprafaţa parcelei cu un unghi foarte ascuţit spre stradă.

În mod normal, o astfel de parcelă este neconstruibilă, dar se pare că se dădeau şi atunci “derogări” asemănătoare celor care ne farmecă astăzi.

În multe ţări există legislaţie care îl obligă pe proprietarul unei astfel de parcele să se asocieze într-un proiect impus de primărie prin care se corectează ciudăţeniile parcelarului.

La noi, această lege nu a existat şi nu există nici acum.

Clădirea a fost construită în perioada interbelică şi se încadrează în stilul art-deco.

În Capitală mai sunt încă multe exemple valoroase de arhitectură interbelică art-deco sau cu elemente de decoraţie art-deco.

În general, acestea sunt lucrări în metal, sticlă, dar şi lemn.

Arhitectura art –deco şi “modernă interbelică” a Bucureştiului ar trebui păstrată cu mai multă grijă, deorece în acest moment foarte mulţi proprietari îşi permit mutilarea ei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite