Bucureștiul, în topul accidentelor de muncă mortale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Ramonei Cîciu este doar un exemplu din multele aflate în statisticile Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Accidentele de muncă mortale înregistrate anul trecut situează Capitala pe primul loc în ceea ce privește numărul victimelor.

Numai anul trecut, au fost înregistrați în București 680 accidentați, reprezentand 18,5% din totalul pe țară, iar 34 dintre aceștia și-au pierdut viața din cauza rănilor suferite în timpul serviciului. De altfel, Bucureștiul a fost periodic în centrul atenției din cauza dramelor, de cele mai multe ori colective, produse pe șantiere.

De fiecare dată, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a anunțat demararea unor anchete, ale căror rezultate au rămas necunoscute. În luna mai 2009, trei muncitori au murit după ce au fost îngropaţi de vii sub tone de pământ, într-un şanţ de şase metri adâncime, pe şantierul de la Pasajul Băneasa.

Un alt caz s-a înregistrat în iunie 2009, când un muncitor de 21 de ani a murit după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste el, pe un şantier din zona Piaţa Presei, lângă pavilioanele Romexpo. Și în noiembrie 2009, familiile mai multor muncitori au stat cu sufletul la gură asteptând vești despre cei dragi. Atunci, un bărbat de 54 de ani a murit carbonizat, iar alte patru persoane au fost grav rănite pe strada Electronicii din Capitală, unde s-a produs o explozie din cauza unor scurgeri de gaze dintr-o ţeavă. Toți erau angajați ai Distrigaz.

Salariați striviți de ziduri și de lifturi
Familiile unora dintre victime au fost ocupate cu îngrijirea celui drag, rănit la locul de muncă și care, la câteva luni de la accidentul de muncă și luni petrecute imobilizat la pat, încă mai are nevoie de recuperare, în loc să ceară socoteală autorităților. Și anul trecut, în Capitală, un bărbat de 30 de ani a murit, iar alţi doi au fost răniţi, după ce au căzut în puţul unui lift în clădirea de birouri adiacentă centrului comercial Sun Plaza.

Anul acesta a fost de asemenea marcat de un număr mare de accidente de muncă. În iunie 2011, șase oameni au fost striviţi de zidul unei clădiri aflate în reabilitare din zona Gării de Nord Bucureşti. Unul a fost grav rănit, iar ceilalți au suferit diferite traumatisme.

Un alt bărbat de 31 de ani a murit în luna august și altul a fost rănit, după ce mai multe dale de beton s-au prăbușit peste ei, în timp ce lucrau la o firmă de pe Șoseaua Giurgiului din sectorul 4 al Capitalei. În septembrie, un muncitor a căzut de la etajul 6 al unui imobil din sectorul 1 și a murit din cauza traumatismelor suferite.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite