Bucureşti Eminescu, sărbătorit la Muzeul Literaturii Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul aniversării a 160 de la naşterea marelui poet, la Muzeul Literaturii Române (MRL) se va lansa cartea “Eminescu şi India”, scrisă de Amita Bhose.

Născută în India, în 1933, la Calcutta, Amita Bhose s-a îndrăgostit, pentru totdeauna, de creaţia poetului naţional român.

Pentru a se dedica studiului operei marelui poet, Amita Bhose a devenit profesor la Universitatea din Bucureşti, unde a predat cursuri de bengali, sanscrită, litetarură română şi indiană.

Amita Bhose este cea care a realizat prima traducere a lui Eminescu în spaţiul asiatic, volumul “Eminescu: Kavita (Poezii)”, publicat la Calcutta în 1969.

Cartea sa “Eminescu şi India”, care se va lansa mâine, la MRL, cu începre de la ora 18.00, a apărut la Editura “Cununa de Stele”  şi are la bază teza de doctorat pe care Amita Bhose a realizat-o, în 1975, sub coordonarea eminscologului prof. dr. docent Zoe Dumitrescu Buşulenga.

“Eminescu şi India” este nu numai o cercetare a influenţelor indiene în opera eminesciană, ci şi „o confirmare a locului de hotărâtoare răscruci şi influenţe pe care-l reprezintă, în cultura universală, contribuţia românească”, apreciază  Zoe Dumitrescu-Buşulenga, cea care semnează şi prefaţa volumului
 

   În cadrul evenimentului, personalitatea Amitei Bhose, (care a murit în anul 1992) şi rolul său, în cultura română, vor fi evocate de Lelia Rădulescu (Biblioteca “Ion Slavici”),  Elena Andronache, fostă studentă şi colaboratoare a Amitei Bhose şi Carmen Muşat-Coman, fostă studentă şi colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial la “Cununa de Stele”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite