FOTOGALERIE Biblioteca Centrală a UPB are un nou sediu. Află unde s-a mutat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sediu al Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnice din Bucureşti a fost inaugurat azi, după aproximativ 13 ani de la începerea lucrărilor. Mai mult, în cadrul noii clădiri au fost instalate mai multe sisteme informatice puternice.

Noua clădire a bibliotecii este situată în campusul Universităţii Politehnice din Bucureşti din Splaiul Independenţei, are patru etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 17.670 de metri pătraţi.

Totodată, clădirea dispune de 48 de săli din care cinci săli pentru lectură cu acces liber la raft şi peste 500 de locuri de lectură şi o sală pentru documentare informatizată. Sala pentru documentare informatizată are 80 de locuri, iar conexiunea la Internet va fi asigurată prin fibră optică şi wireless.

Sunt instalate sisteme informatice puternice, care permit transmiterea de date, voce şi imagine în timp real. De asemenea, clădirea are zece depozite cu o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi peste 14.000 de metri liniari de rafturi.

Biblioteca are 1.340.762 unităţi biblioteconomice (cărţi, periodice, colecţii speciale, standarde, materiale audio-vizuale), 453 titluri de publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine, 289 abonamente la publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine şi 14 titluri de lucrări de patrimoniu.

Holul generos al clădirii de la parter, cât şi de la ultimul etaj oferă un spaţiu propice organizării evenimentelor culturale, expoziţii, simeze, întregind destinaţia complexă a clădirii bibliotecii. În noua clădire funcţionează şi editura instituţiei de învăţământ superior, precum şi o tipografie.

Clădirea mai dspune de un adăpost de apărare civilă, un centru de comunicaţii date, o centrală telefonică, o centrală de avertizare incendiu, o instalaţie pentru stingerea incendiilor pentru depozitul de carte rară, trei lifturi pentru personae şi cinci pentru materiale şi grup electrogen.

Biblioteca Centrală a UPB are un nou sediu

CLICK pe imagini pentru a vedea cum arată noua bibliotecă a UPB!

Construcţia clădirii a început în anul 1999. În perioada 1999-2005 au fost realizate lucrări reprezentând doar aproximativ 14% din valoarea investiţiei. Între 2006 şi 2012, lucrările s-au desfăşurat într-un ritm accelerat, ajungându-se la finalizarea investiţiei. Valoarea totală a investiţiei, incluzând şi dotările, este de 59 milioane de lei.

Noua clădire a bibliotecii face parte dintr-un proiect de ansamblu al noului local al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Acesta include şi realizarea unui Centru de Conferinţe cu o aulă de 1.500 de locuri.

Prima atestare documentară a bibliotecii, aflată în arhiva instituţiei, este o adresă a Ministerului Agriculturii, Comerţului şi Lucrărilor Publice din 16 februarie 1868. În 1886 se inaugurează construcţia localului din Calea Griviţei, care mulţi ani a găzduit rectoratul. Aici se prevedea să fie găzduită şi a funcţionat biblioteca cu o sală de lectură pentru 40 de cititori.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite