O vacă, un cal şi patru ponei au transmis mesajele fermierilor pentru Ministerul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50 de crescători de animale din ţară au protestat, vineri, în faţa sediului Ministerului Agriculturii. Aceştia erau nemulţumiţi că primarul din Comarnic refuză să le închirieze păşunile din localitate. 

Pentru a-şi face acţiunea mai vizibilă, fermierii au adus cu ei un cal, o vacă, patru ponei şi câteva capre.

Crescătorii de animale au spus că dacă primarul din Comarnic, Dorian Botoacă, şi Ministerul Agriculturii nu le rezolvă cererile, se vor duce să protesteze şi la Bruxelles.

Protestul lor a fost condimentat cu multe bannere pe care erau afişate mesaje sarcastice. Pe calul adus de ei au pus un cearşaf pe care scria "Animal fără păşune", iar pe unul dintre ponei era un banner pe care scria "Mănânc furaje europene".

Aceştia au strigat "La puşcărie" şi au afişat bannere pe care scria "Noi n-avem ce da la vacă, tu ţi-ai luat ML, Botoacă", "Bou'toacă, prietenul subvenţiei pentru păşune", "Vreau şi eu subvenţia Botoacă", "Deportare fonduri europene, păşune în România - un miliard de euro pe an din patru milioane de hectare de păşune", "Ce face DNA-ul în fiecare judeţ?", "2.500 hectare păşune Comarnic - 0 euro la ciorap".

De asemenea, printre protestatari au fost şi aproximativ zece tineri îmbrăcaţi cu tricouri albe pe care scria "Crescător animale fără păşune".

Ferimerii din Comarnic sunt la a doua acţiune de acest gen, prima având loc în faţa sediului Primăriei din Comarnic pe 13 mai. Manifestanţii au adus atunci cu ei doi ponei, o vacă şi un cal, însă accesul acestora nu a fost permis în zona protestului.

Manifestaţia, organizată de Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), a fost denumită de către organizatori "Protestul vacii flămânde şi al poneiului ce mănâncă asfalt pe DN 1" şi a avut ca scop să atragă atenţia asupra primarilor care refuză să închirieze păşuni crescătorilor de animale şi care, în acelaşi timp, primesc subvenţii din fonduri europene pentru aceste păşuni.

Potrivit preşedintelui APAF, Garbis Kehaiyan, la nivel naţional primăriile au primit un miliard de euro din fonduri europene pentru păşuni, însă acestea nu sunt întreţinute, iar primarii refuză să le închirieze crescătorilor de animale.

Kehaiyan a acuzat DNA de "pasivitate" în ceea ce priveşte această problemă, spunând că autorităţile centrale au cunoştinţă despre miliardul de euro primit de primăriile care refuză să întreţină şi să închirieze păşuni, însă "primarii prinşi la furat nu sunt pedepsiţi".

Preşedintele APAF susţinea că unul dintre primarii aflaţi în această situaţie ar fi cel din Comarnic, care de şase ani închiriază păşunile din golurile subalpine unor "ciobani aleşi pe sprânceană".

În replică la acuzaţiile crescătorilor de animale, primarul din Comarnic, Dorian Botoacă, susţinea că acuzaţiile care i se aduc sunt "nefondate"şi că păşunile din localitate au fost închiriate crescătorilor de animale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite