Ce zestre primeşte Oprescu de la Guvern. Ponta îi pasează primarului una dintre cele zece companii monitorizate de FMI
0Metrorex, o companie cu o cifră de afaceri de 125 de milioane de euro pe an, ar putea trecea de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei. Oprescu ar putea moşteni astfel un măr otrăvit.
Victor Ponta a anunţat decizia Guvernului de a transfera Metrorex în subordinea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti (PGMB), motivul invocat de premier fiind nevoia continuării unor investiţii desfăşurate prioritar de către Municipalitate, în baza mandatului deţinut de la cetăţeni, decât de „interesele obscure‟ din ministere.
„În Guvern o să adoptăm, în perioada imediat următoare, câteva măsuri pe care demult trebuia să le adoptăm. Prima dintre ele ar fi trecerea metroului la Primăria Municipiului Bucureşti, pentru că trebuie continuate investiţiile. S-a vorbit destul despre tronsonul spre Drumul Taberei şi acela trebuie continuat, dar trebuie nu să spunem noi de la minister, pe tot felul de interese obscure, cum săpăm în şapte direcţii metrou şi de fapt nu terminăm nicăieri.
Trebuie Primăria Generală, cu sprijin de la Guvern şi cu propriile forţe, pe baza mandatului pe care îl au de la cetăţeni, să continue prioritizarea. Întâi fac linia spre Drumul Taberei şi, după aceea, cea spre Pantelimon. Săpăm în şapte locuri de şapte ani şi o să terminăm în 70 de ani‟, a declarat Ponta.
Profit şi pierdere zero
În acest caz, Primăria Capitalei ar prelua administrarea unei companii de transport care, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, nu a înregistrat pierderi în anul 2011. Aceleaşi date arată în mod paradoxal că Metrorex nu a înregistrat nici profit anul trecut, veniturile şi cheltuielile totale raportate fiind identice, respectiv 577.192.797 lei.
Anual, activitatea de business din subteranele Metrorex aduce încasări de peste două milioane de lei, bani proveniţi din perceperea taxelor de închiriere pentru spaţiile comerciale şi cele publicitare din staţiile de metrou. De asemenea, compania de transport public înregistrează venituri şi din vânzarea de cartele de călătorie, care se ridică la aproximativ 225 de milioane de lei.
Cu toate acestea, şi datoriile companiei de transport public sunt destul de mari, iar dacă transferul s-ar finaliza, Primăria Capitalei ar trebui să le achite.
Metrorex are în prezent trei proiecte majore de investiţii, două finanţate printr-un credit contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi unul finanţat cu sprijinul Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei. Proiectele vizează construirea magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon şi a tronsonului Gara de Nord – Aeroportul Internaţioan Henri Coandă.
Datorii uriaşe la BEI
Pentru realizarea tronsonului Gara de Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă, România a semnat cu Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei un acord de împrumut în valoare de 338,9 milioane de euro.
În decembrie 2011, România a primit un împrumut în valoare de 465 de milioane de euro pentru a finanţa construcţia tronsonului Universitate – Pantelimon (magistrala 5 ). Pentru acest proiect Guvernul contribuit cu 827 de milioane de euro.
Tronsonul „Drumul Taberei – Universitate‟ a fost finanţat dintr-un împrumut BEI de 395 de milioane de euro şi 488 de milioane de euro de la bugetul de stat.
Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor, susţine însă că acest transfer al Metrorex la PGMB ar fi un dezastru. Boagiu a explicat că Primăria Capitalei nu ar putea să suporte cele opt miliarde de euro, investiţia în programul de dezvoltare a structurii reţelei metropolitane pe următorii 10 ani.
Acelaşi lucru îl susţin şi surse din fosta conducere a Metrorex: „Este nepotrivită decizia, o greşeală. Guvernul vrea să scape de a zecea companie care e monitorizată de FMI‟.