Arheologii au descoperit trei vestigii vechi de peste 3000 de ani, pe Autostrada Soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul anului trecut, arheologii constănţeni au găsit în apropierea Autostrăzii Soarelui unele dintre cele mai vechi şi încărcate de poveşti situri arheologice din ţara noastră. Din cauza vremii nefavorabile de la începutul acestui an, săpăturile au fost sistate dar, de mai bine de o lună, şantierul a fost redeschis.

Spre Cernavodă, în apropierea noului tronson de autostradă construit, cuprins între  kilometrul 152 şi până la 155,5 se sapă de zor. Potrivit arheologului Constantin Nicolae, cel care conduce lucrările în zonă, s-au descoperit până astăzi „cele mai impresionante obiecte şi semnificaţii despre strămoşii noştri care au trăit în urmă cu 3000 de ani”.

„Pe un perimetru încă nedeter-minat am săpat cu scopul de a descoperi obiecte semnificative ale comunităţii noastre. Am ajuns astfel să descoperim, în urma săpăturilor, 120 de gropi rituale. În aceste gropi rituale au fost depuse, de către strămoşii noştri, oase umane şi foarte multe depozite de bronz, topoare, săbii, cazane, etc”, a declarat, pentru cugetliber.ro, arheologul Constantin Nicolae.

Specialiştii consideră că, prin modul în care au fost depuse obiectele în aceste gropi, oamenii din acea vreme „practicau ritualuri clandestine precum magie, sacrificiu, religie”.

Potrivit arheologilor prezenţi pe acest sit, descoperirea făcută este de o „deosebită importanţă” deoarece, astfel de lucruri se scot la iveală foarte greu.
„Deşi nu se cunosc încă foarte multe detalii, am aflat totuşi ce este cel mai important. Aceşti oameni doreau să fie răsplătiţi pentru faptele lor, astfel se face că au ajuns să practice diferite ritualuri, luându-şi viaţa în scopuri religioase, sperând să fie iertaţi, sau scopuri magice. Ei credeau în divinitate mai mult decât în orice”, a mai declarat arheologul pentru site-ul respectiv.

În urma cercetărilor, au mai fost găsite încă două aşezăminte cu o valoare arheologică deosebită. De la kilometrul 154,8 şi până la 155 se lucrează la valuri de piatră, iar de la kilometrul 155 şi până la 155,5 a fost descoperită „o aşezare romană cu resturi de locuire, ce datează din sec III - IV”.

„Aceste două tronsoane ale autostrăzii au o continuitate, tocmai de aceea mă ocup de ambele. Potrivit diagnosticărilor de pe teren, au ieşit la suprafaţă materiale romane şi medievale timpurii. Obiectele sunt din ceramică şi datează din secolul II. E vorba de unelte de agricultură foarte multe, fapt ce denotă că erau foarte mulţi agricultori aici. Nu este de mirare, mai ales că pământul din jurul autostrăzii este foarte prielnic pentru diferite culturi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, arheo-logul constănţean Traian Cliante.

Toate descoperirile făcute vor fi restaurate dacă e cazul, recondiţionate, şi expuse la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, după ce săpăturile vor lua sfârşit.
„Potrivit contractului cu C.N.A.D.R. suntem nevoiţi să încheiem lucrările arheologice la data de 15 mai”, menţionează Constantin Nicolae.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite