Băsescu, slobod la gură. Topul poreclelor puse de acesta şi cum le explică acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia încordată a scenei politice din România atinge zilele acestea cote de neimaginat până nu demult. Vorbe grele zboară zilnic dintr-o tabără spre cealaltă iar jignirile, insultele sau persiflările sunt deja părţi ale strategiilor de campanile.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, şi-a clădit în timpul celor opt ani de mandat imaginea unui politician care nu evită să îşi poreclească combatanţii politici. Plecând de la această idee, jurnaliştii Adevărul au adunat cele mai rezonante porecle puse de el de-a lungul anilor de către Traian Băsescu politicienilor.

Victor Ponta - Maimuţica care face frumos, mai nou Dottore

Poate cea mai rezonantă şi cu cele mai multe repercusiuni este încă proaspătul Dottore.  La 13 iunie, când Guvernul dispusese mutarea ICR-ului de sub patronajul simbolic al Preşedintelui, Băsescu  l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!" 

O altă poreclă rămasă peste timp i-a fost atribuită lui Victor Ponta de Băsescu în septembrie 2010, când într-o intervenţie televizată preşedintele l-a numit pe actualul premier „O maimuţică care trebuie să facă frumos în partid pentru Iliescu”.

Crin Antonescu - Porumbacul şi Paiaţa de la Cotroceni

Cea mai recentă poreclă atribuită de şeful suspendat al statului a fost livrată joi, 19 iulie, când, Băsescu l-a atacat dur pe Preşedintele interimar Crin Antonescu. Acesta l-a acuzat pe preşedintele interimar că a început destructurarea serviciilor de securitate. "Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare", a reclamat Băsescu, numindu-l pe Crin Antonescu "paiaţa de la Cotroceni".

În febra declasării dosarelor foştilor colaboratori cu securitatea din 2005,Traian Băsescu l-a nummit pe actualul înlocuitor al său în funcţia de preşedinte, Crin Antonescu "Porumbacul".  Acesta este numele cu care l-a indicat pe Crin Antonescu în declaraţia în care comenta alianța dintre Crin Antonescu și Dan Vociulescu referitor la posibila colaborare a sa cu structurile comuniste."Felix cu Porumbacu, porumbelul, ăăă, domnul Crin Antonescu ... Cred că ei procedează corect. Stânga trebuie să fie unită".

Felix Motanul

În 2007, când Traian Băsescu trecea prima oară prin emoţiile procedurii de suspendare, preşedintele a avut o ieşire în faţa camerelor de luat vederi care a rămas întipărită şi acum în mentalul colectiv. Acesta s-a referit la un articol pubicat în Jurnalul Naţional, intitulat "Băsescu şi-a şters datoriile la bănci". Deranjat de nota tendenţioasă a articolului, Băsescu declara: “Trustul lui <Felix Motanul> doreşte manipularea opiniei publice”.

În acelaşi război pe care Traian Băsescu îl poartă cu patronul media Dan Voiculescu, preşedintele suspendat a lansat o sintagmă care a stârnit multora hohote de râs. Acesta a spus că prin „Morsa Competentă” patronul antenelor duce o campanie de manipulare a populaţiei. Porecla nu a fost adresată cuiva în special dar, cel vizat pare a fi analistul politic Bogdan Chireac.

Acum, când a fost suspendat, Traian Băsescu a schimbat puţin tehnica şi de curând a postat un clip în care el îşi explică ieşirile de acest gen care l-au făcut celebru pentru libertatea cu care vorbeşte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite