Ofertele bune la închiriere se aleg, nu se culeg. Unde găsim cele mai ieftine chirii din Capitală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care vin să înveţe în Capitală sunt sfătuiţi să-şi caute din timp apartamentele în care vor locui în perioada anului universitar 

Către finalul verii studenţii care vin la studii în Bucureşti încep să-şi caute cele mai bune oferte preţ-calitate pe piaţa apartamentelor de închiriat. Analiştii imobiliari susţin că cea mai bună variantă este ca tinerii să-şi caute din timp locuinţele, tocmai pentru a găsi ofertele cele mai avantajoase care dispar primele. „Tendinţa studenţilor este de a începe căutarea cu câteva săptămâni înainte de începerea anului universitar. Cu toatea astea, noi credem că, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, explică preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari din România, Dragoş Vîlceanu.

Vîlceanu susţine că oferta este foarte variată în lunile de vară, dar că strategia de a întârzia închirirea unui apartament pentru a prinde un preţ bun poate fi riscantă. Cu alte cuvinte, pentru a găsi un apartament bun din punct de vedere al localizării, al spaţiului, dar şi al mobilierului, studenţii ar trebui să vizioneze cât mai multe locuinţe, să aleagă şi nu să culeagă.

August-septembrie, propice pentru închirieri

Pe de altă parte, există şi acei proprietari care nu vor să renunţe la preţul iniţial decât târziu în toamnă, când sunt nevoiţi să scadă preţul, acesta ajungând de multe ori chiar mai mic decât cel de pe piaţă. „Este adevărat că preţul chiriilor ţine foarte mult de proprietari şi că există şi situaţii, rare, când studenţii găsesc o ofertă de ultimă clipă care se fie la un preţ chiar mai mic decât cel din vară”, adaugă analistul.

De aceeaşi părere este şi directorul de marketing al portalului imobiliare.ro, Daniel Crainic. Acesta susţine că cel mai bine pentru studenţi este să închirieze în perioada august-începutul lui septembrie, când cererea este încă mică, iar oferta este foarte bogată. „Datele portalului imobiliare.ro arată că tendinţa din ultimii ani este ca în a doua parte a lunii septembrie volumul de cereri de închiriere să fie egal cu cel de cumpărare, adică foarte mare, având în vedere că românii preferă să fie proprietari”, a explicat Crainic.

Criteriile după care studenţii îşi aleg apartamentele de închiriat sunt distanţa faţă de universitatea la care învaţă şi accesul la o linie de metrou care să facă legătura cu şcoala. 

Cât priveşte preţurile la închirierea locuinţelor din Capitală acesta pare să se fi stabilizat cu precădere în ultimii doi ani, susţin analiştii.  „Dacă în primii ani de criză, imediat după scăderea uriaşă, preţul creştea cu câte 10% pe an, în ultimii doi ani nu s-au mai înregistrat fluctuaţii de preţ. În ceea ce priveşte oferta, este de asemenea stabilă. În fiecare lună apar circa 2.000-2.500 de anunţuri noi, atât de închiriat, cât şi la vânzare”,  a declarat Dragoş Vîlceanu.   

Nici fluctuaţiile majore ale cursului valutar nu par să fi afectat preţul chiriilor. „S-ar putea să existe o presiune din partea chiriaşilor, dar nu cred că se pune problema de o ieftinire a chiriilor”, a declarat Daniel Crainic.

Chirii cu până 67% mai ieftine în sud decât în nord

Preţurile locuinţelor din sudul Capitalei sunt la închiriere mai mici decât în nord.  Chiria în cartiere precum Ferentari, Berceni sau Giurgiului ajunge să fie mai mică şi cu până la 67% faţă de cea din zonele din nordul Bucureştiului, precum Băneasa, Herăstrău sau Floreasca, potrivit raportului realizat de Anunţuriparticulari.ro în luna iulie 2012. Conform statisticilor, în luna iulie 2012 au fost atinse cele mai mici chirii înregistrate în această perioadă a anului, din 2007 până în prezent.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite