Avangardă creativă şi startul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană la Noaptea Galeriilor de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Noaptea Albă a Agenţiilor de Publicitate şi Noaptea Muzeelor, bucureştenii vor avea parte weekendul acesta de încă o porţie maraton de cultură - Noaptea Galeriilor de Artă

Organizatorii bucureşteni de evenimente culturale se pare că au înţeles reţeta succesului. Sâmbătă-noaptea, 26 mai, 17 galerii de artă şi 23 de expoziţii vor ţine uşile larg deschise pentru „vânătorii de expoziţii“ la Noaptea Galeriilor de Artă. Evenimentul este realizat de către Asociaţia Ephemair, cu susţinerea Ministerului Culturii şi a ajuns anul acesta la a şasea ediţie.

Programul detaliat şi harta galeriilor vor fi puse la dispoziţia publicului în toate locaţiile participante, iar de pe site-ul evenimentului, www.noapteagaleriilor.ro, se va putea descărca formatul printabil.

Potrivit organizatorilor, progarmul va fi unul variat, în care publicul este invitat să participe la vernisaje ale unor artişti prezentaţi în premieră, demonstraţii artistice, performance-uri, instalaţii audio-video, inaugurarea unor noi spaţii şi lansarea unor proiecte care se speră că vor deveni puncte de reper în promovarea artei contemporane româneşti. De asemenea, cele mai importante locuri participante la Bucharest Biennale 5 vor face cunoştinţă cu publicul bucureştean.

Popularitatea şi solicitările tot mai numeroase de participare la acest eveniment i-au încurajat pe organizatori ca „maratonul culturii“ să aibă loc de două ori pe an - ediţia primăvară-vară şi cea de toamnă-iarnă. Primul eveniment va promova tinerii artişti emergenţi din Bucureşti şi din ţară, iar cel de-al doilea va prezenta marelui public galerii şi spaţii de artă bucureştene, propunându-şi promovarea tuturor formelor de artă.

Principalele galerii care îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă-noaptea sunt: Aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale, oferind o scenă de comunicare pentru industriile creative din Bucureşti. Pentru acest eveniment, organizatorii ne-au pregătit cinci expoziţii.

Anaid Art Gallery propune un exerciţiu de imaginaţie menit să ne readucă aminte super-puterile copilăriei. „În fiecare puşti există un potenţial împărat al muştelor care joacă varianta soft a jocului de-a supravieţuirea, ducând în zona paradoxului şi a relativităţii noţiuni precum moartea, viaţa, sănătatea. Aici poţi să mori de câte ori vrei, să învii sau, dacă eşti rănit, să iei viaţă“, se arată în prezentarea expoziţiei.

Într-o selecţie de autor, Adrian Ilfoveanu expune la Annart seria de sculptură „Păsări“. În lemn, bronz şi piatră, aceste păsări uimitoare ascund în penajul lor, când falnic când jumulit, oameni. Lucrările sunt portrete ale unor oameni care au marcat viaţa artistului.

Art Yourself Gallery o aduce la Bucureşti pe artista Hin. Expoziţia ei, „SUPER ZEROES“, este o selecţie a ultimelor lucrări pe care artista le-a realizat pentru seria omonimă. Folosindu-se de un stereotip al zilelor noastre, super-eroul, artistul problematizează, de fapt, aspecte cotidiene ale contemporaneităţii: producţia, consumerismul, capitalul şi puterea industriei.

20 de artişti internaţionali la Bienală


Pavilion - center for contemporary art & culture, Alert studio şi Make a Point sunt cele trei spaţii expoziţionale care vor găzdui evenimente organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană de la Bucureşti. Acest eveniment este ocazia perfectă pentru toţi iubitorii de artă să se pună la curent cu avangarda creativă din întreaga lume. Organizatorii Bienalei au adus în Bucureşti 20 de artişti contemporani care vor îşi vor expune lucrările până în iunie.

H’art Gallery aduce în faţa publicului prima expoziţie personală a lui Leon Mişosniky. În timpul vieţii a fost un retras, arta sa fiind inutilizabilă de sistemul comunist. Curatorii acestei expoziţii vorbesc despre acest eveniment ca despre un demers artistic terapeutic.

Salonul de proiecte, locul unde artiştii de generaţii diferite se întâlnesc, continuă seria de evenimente dedicate dialogului artistic. Această expoziţie prilejuieşte întâlnirea şi schimbul de idei dintre Daniel Knorr, un artist consacrat pe scena românească, şi Coate Goale, un artist aflat la începutul carierei.

Spaţiul Platforma propune o joacă interactivă a publicului cu sunetele. Instalaţii ingenioase vor crea dintr-o arhivă sonoră un peisaj fonic/acustic ce lasă publicului posibilitatea creării unui  fir narativ individual/unic. Expoziţia „Pădurea de Sunete“ va oferi vizitatorilot posibilitatea de a percepe sunete pierdute sau puţin cunoscute, dezvoltând un spaţiu în care evenimentul sonor se întrepătrunde cu propriile noastre gesturi audibile.

Spectacol cu flori la Agronomie

Pasionaţii de floricultură sunt aşteptaţi de astăzi şi până duminică la un nou târg care le este dedicat şi care va avea loc la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală şi în Parcul Herăstrău. Florshow România va avea o zonă dedicată profesioniştilor din domeniu şi una pentru publicul larg. Prima secţiune va fi găzduită de sala de sport din campusul universităţii, iar cea de-a doua va fi amenajată în aer liber în complexul instituţiei de învăţământ superior. În zona în aer liber vor fi amplasate 150 de standuri, care vor expune şi vor vinde publicului larg toată gama de produse ce ține de universul plantelor ornamentale, inclusiv accesorii. Totodată, vizitatorii vor putea veni aici în contact cu idei și propuneri pentru cultivarea plantelor (bulbi, semințe, pomi fructiferi, utilaje și accesorii). De asemenea, aici se vor găsi şi produse de artizanat şi agro-alimentare tradiționale românești. Un autobuz-navetă va asigura transportul gratuit al vizitatorilor din centrul orașului spre zona unde are loc Florshow, iar între Parcul Herăstrău și campusul universității va circula un microbuz. Târgul va fi deschis marelui public între orele 10 şi 18. Accesul va fi liber.



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite