Ministerul Mediului şi Pădurilor va verifica toate asociațiile care organizează partide de vânătoare pentru cetăţeni străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) informează că va verifica asociațiile de vânătoare care organizează partide de vânătoare pentru cetățenii străini, anunţul venind după descinderile de joi din Cernavodă, în urma cărora trei italieni şi şase români au fost reţinuţi.

Potrivit unui comunicat MMP anunță intensificarea controalelor privind modul în care este respectată legislația în ceea ce privește organizarea partidelor de vânătoare pe fondurile cinegetice de pe teritoriul României.

"Am dispus verificarea, într-un timp cât mai scurt, a modului în care este respectată legislația în domeniul cinegetic, și anume verificarea situațiilor privitoare la cotele de recoltă și la respectarea Ordinului de Ministru 353/2008 privind practicarea activității de vânătoare de către toate asociațiile care organizează partide de vânătoare pentru cetățeni străini", a declarat Mugur Cozmanciuc, secretarul de stat în MMP, citat în comunicat.

Totodată, MMP monitorizează permanent modul în care își desfășoară activitatea gestionarii tuturor fondurilor cinegetice de pe teritoriul țării, demersul venind în completarea măsurilor luate anterior, ca urmare a situației apărute în septembrie pe raza fondurilor de vânătoare din județul Dâmbovița, se mai precizează în comunicat.

Nouă persoane, trei cetăţeni italieni şi şase români, între care şi şeful Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Constanţa, au fost reţinute, în noaptea de joi spre vineri, în urma percheziţiilor la două hoteluri din Cernavodă, unde au fost găsite 1.000 de păsări împuşcate şi 7.000 de cartuşe.

În cursul zilei de joi, peste 20 de persoane, între care 12 cetăţeni italieni, au fost audiate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar nouă dintre acestea, trei cetăţeni italieni şi şase români, au fost reţinute pentru 24 de ore, printre acuzaţiile care li se aduc fiind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, abuz în serviciu, dar şi infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

Între cele nouă persoane reţinute se află şi şeful Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Constanţa, Dan Vasile Miron, dar şi mai mulţi paznici de vânătoare.

Despre reţinerea şefului AJVPS Constanţa, procurorul de caz, Teodor Niţă, a precizat că acesta este acuzat, printre altele, de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, spunând că Dan Vasile Miron nu a făcut în ultimii ani nicio înregistrare în registrul armelor de foc, astfel că nu se poate spune ce şi cum s-a vânat pe teritoriul judeţului.

"Din 2005 nu s-a înregistrat nimic în registrul armelor aferent judeţului Constanţa. În momentul de faţă nu se ştie câte arme s-au folosit, câte cartuşe s-au folosit, de către cine, pe tot teritoriul judeţului Constanţa, pe durata ultimilor şase ani, deoarece şeful AJVPS Constanţa nu a completat nicio jumătate de pagină din aceste registre obligatorii", a precizat Teodor Niţă.

Tot printre persoanele reţinute se află şi Luigi Schoba, cetăţeanul italian care organiza şedinţele de vântoare pentru compatrioţii săi. Acesta aducea grupuri mari de cetăţeni italieni pentru a vâna pe fonduri cinegetice în toată ţara, ultimul grup sosind în România în 2 octombrie.

Cele nouă persoane reţinute urmează să fie prezentate, vineri, instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.

Ofiţerii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IGPR, însoţiţi de poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al IPJ Constanţa, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, au făcut, joi, percheziţii la două hoteluri din Cernavodă, unde se aflau cazaţi mai mulţi cetăţeni italieni suspectaţi că vânau ilegal în România şi deţineau muniţie peste limitele prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.

În timpul percheziţiilor au fost descoperite 20 de arme de vânătoare, 7.000 de cartuşe şi peste 1.000 de păsări împuşcate sau capturate în timpul partidelor de vânătoare, pentru care cetăţenii italieni nu au putut prezenta documente care să justifice provenienţa.

Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub coordonarea procurorilor constănţeni, pentru efectuarea de operaţiuni cu arme sau muniţii fără drept şi braconaj cinegetic.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite