Ministerul Educaţiei vrea să dea clasicele manuale şcolare pe e-bookuri. O reformă de un miliard de lei, după modelul Coreei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat recent că se gândeşte să schimbe clasicele manuale şcolare cu e-bookuri. Dispozitivele moderne ar urma să fie cumpărate din fonduri europene.

Pentru ca proiectul ministrului să devină realitate, pentru cei aproape 3.200.000 de elevi la, nivel naţional, ministerul ar trebui să investească aproximativ 960 de milioane de lei, la un preţ de achiziţie de 300 de lei pentru fiecare dispozitiv. Cum suma nu se găseşte disponibilă în visteria ministerului, o soluţie ar putea veni din partea fondurilor europene. ''Ar fi o modalitate excepţional de eficientă în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene pentru educaţia copiilor şi creşterea calităţii procesului de învăţământ şi a progresului scolar'', a explicat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

În opinia ministrului, această schimbare ar aduce avantaje atât pentru elevi care şi-ar uşura mult ghiozdanul, s-ar familiariza cu tehnologiile noi şi ar putea avea acces mai rapid la informaţiile necesare cât şi pentru profesori care şi-ar putea prezenta materia într-o manieră mai atractivă pentru copii. 

Deşi pare greu de crezut că această idee se poate implementa în România, un prim pas în acest sens a fost făcut de Universitatea Politehnica din Bucureşti, unde există deja o platformă digitală în care profesorii şi-au stocat toate cursurile. Aici studentii vin cu dispozitivele inteligente şi pot accesa informaţiile necesare mult mai uşor.

Propunerea Ecaterinei Andronescu nu este la prima încercare. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a propus şi el schimbarea manualelor cu e-bookuri dar proiectul nu a fost finalizat. În prezent, mai există o singură ţară în lume care a implementat această idee. Coreea de Sud a dat definitiv manualele şcolare pe tablete şi e-bookuri anul trecut.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite