VIDEO / FOTO 22 de ani de la mineriadă. Cum a comandat Iliescu măcelul "golanilor" din Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 13 iunie, se împlinesc 22 de ani de la unul dintre cele mai negre episoade ale democraţiei româneşti postdecembriste. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1990, autorităţile vremii au intervenit în forţă pentru a împrăştia demonstranţii bucureşteni aflaţi de 52 de zile în Piaţa Universităţii.

Evenimentul urma să se transforme într-o sângeroasă mineriadă în care peste 1.000 de persoane au fost rănite, iar şase au murit. Bilanţul oficial înaintat de autorităţi cu privire la numărul morţilor preciza că în urma intervenţiei brutale a minerilor au murit şase persoane, dintre care patru prin împuşcare, însă conform asociaţiilor  victimelor mineriadelor numărul celor care şi-au pierdut viaţa ajunge la 100.

image

CLICK AICI pentru a accesa fotogaleria

După ce Piaţa Universităţii a fost ocupată de protestatari timp de 52 de zile, pe 12 iunie 1990, în piaţa din centrul Capitalei au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti. În acea seară, preşedintele Ion Iliescu a făcut un apel public televizat prin care cerea apărarea democaţiei împotriva grupurilor de extremişti prezenţi în piaţa publică: "Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii Guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită“.

În urma acelui semnal venit de la Bucureşti, patru garnituri de tren pline cu mineri din Valea Jiului conduşi de liderul sindical Miron Cozma, “Luceafărul Huilei”, au plecat spre Capitală pentru a apăra democraţia. A doua zi, după ce  în Bucureşti, încep 24 de ore de haos şi teroare. Ortacii au devastat sediile partidelor istorice şi cel al ziarului România Liberă, iar mii de bucureşteni au fost bătuţi animalic cu bâte, pentru simplul motiv că purtau barbă sau ochelari de vedere. O simplă suspiciune a unui miner potrivit căreia cineva părea a fi student sau intelectual îl transforma pe nefericitul trecător în ţinta furiei oarbe a minerilor. 

"Vă mulţumesc pentru atitudinea de înaltă conştiinţa civică"

Potrivit anchetelor oficiale, pe străzile Bucureştiului au murit în acele zile şase oameni. Cei prezenţi în piaţă la acea vreme, doctori şi sociologi, vorbesc însă despre o cifră mult mai mare. În Cimitirul Străuleşti au fost descoperite 78 de morminte ale unor persoane neidentificate, care au decedat în perioada 13-17 iunie 1990. De asemenea, medicii care au îngrijit persoanele bătute pe stradă în acele zile vorbesc despre un număr de aproximativ 100 de victime.

La două zile de la venirea minerilor în Bucureşti, Ion Iliescu i-a chemat pe ortaci la Romexpo pentru a le mulţumi public pentru promptitudinea şi "atitudinea de înaltă conştiinţa civică" cu care au reacţionat pe străzile Capitalei. Mulţi au considerat acest gest ca fiind cel mai ruşinos din istoria recentă a României. 

"Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu", a spus atunci fostul preşedinte al ţării. 

În urma anchetei demarate de autorităţi au fost puse sub învinuire 25 de persoane pentru faptele de cruzime din acea vreme. Printre acuzaţi figura şi preşedintele Iliescu, considerat principalul vinovat de incidentele violente din acele zile. Pe lângă acesta au mai fost chemate în faţa judecătorilor generalii Mihai Chiţac, Victor Athanase Stănculescu şi Corneliu Diamandescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite