E oficial! Legea Big Brother a intrat în vigoare. SMS-urile, apelurile şi e-mail-urile vor fi înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata lege prin care furnizorii de servicii telecom sunt obligaţi să stocheze date despre apelurile telefonice, mesajele SMS şi e-mail-urile utilizatorilor de servicii de comunicare a intrat în vigoare ieri, 21 iunie 2012.

Legea numărul 82/2012 prevede stocarea timp de şase luni a acestui gen de informaţii, pentru a putea fi puse la dispoziţia autorităţilor în caz de infracţiuni a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 18 iunie, anul acesta şi a intrat în vigoare cu trei zile mai târziu.

Prevederile aceste legi se vor aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Operatorii telecom vor fi nevoiţi să stocheze date privind sursa şi destinaţia unei comunicări, fie că este vorba de un apel telefonic, e-mail sau sms. De asemenea vor fi stocate şi datele privind data, ora şi durata respectivei comunicări dar şi datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare, a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului, precum şi date pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.

Operatorii de telecomunicaţii vor păstra aceste date timp de 6 luni de la data înregistrării respectivei comunicări, urmând ca la finalul acestei perioade aceştia având obligaţia să distrugă ireversibil toate datele.

Legea a fost controversată încă din faza de proiect aşa că vocile care acuză îngrădirea drepturilor la intimitate şi viaţă privată caută soluţii pentru a reîntoarce această lege la masa tratativelor.

Advocatnet.ro notează o serie de măsuri prin care oamenii se pot feri de urmările neplăcute ale acestei legi. Pe acelaşi site se menţionează că legea poate fi atacată printr-o contestaţie la Curtea Constituţională. De asemenea se poate contesta directiva, aflată momentan în proces de revizuire. 

Alte măsuri recomandate de experţii Avocatnet.ro:

- nu mai folosiţi soluţiile de telefonie ale operatorilor români, ci treceţi pe serviciile VoIP ale Skype sau alţi operatori din SUA - legea nu li se aplică şi lor. Oricum, ieşiti şi mai ieftin.

- nu folosiţi o adresă de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligaţia de păstrare a datelor de trafic legate de email). Folosiţi în schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail - oricum merg mai bine şi sunt mai sigure. Şi nici celor din urmă nu li se aplică legea română.

- învăţaţi ce înseamnă criptare, PGP, Truecrypt, servere şi servicii de tip Proxy sau ToR. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite