Alternativa grădiniţelor particulare. Cât costă şi ce învaţă în plus copilul tău aici, faţă de sistemul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care locurile de la grădiniţele de stat nu sunt suficiente în continuare, cele private rămân o alternativă fezabilă pentru părinţii care nu-şi pot lăsa copii la bunici sau să se ocupe chiar ei de educaţia lor.

La nivelul Capitalei, statisticile Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că numărul de locuri din planul de şcolarizare pentru preşcolari prevăzut pentru anul 2012-2013 este de 33.000. În condiţiile în care s-au înscris 38.600 de copii, la nivelul întregului oraş există în continuare un deficit de circa 5.600 de locuri. 

Tocmai din acest motiv, numărul grădiniţelor private din Capitală a crescut de la an la an, în prezent existând  circa 240 de grădiniţe private. Majoritatea pot primi, în medie, 40 de copii însumând toate grupele de vârstă: mică, mijlocie, mare. 

Potrivit administratorului portalului gradinitebucuresti.ro, care acoperă circa 95% din totalul de grădiniţe private din Capitală, preţurile practicate variază între 600 şi 2.700 de lei pe lună. În aceşti bani sunt incluse cursurile extra-curriculare, masa şi, în funcţie de grădiniţă, alt tip de activităţi. Statisticile arată că tot mai mulţi bucureşteni, în special cei cu venituri medii şi peste medie aleg varianta instituţiilor de învăţământ preşcolar private. 

Limbi străine, înot şi pictură 

Grădiniţele private se întrec în programe cât mai variate. Poate fi vorba de engleză intensiv cum este grădiniţa Little London, situată în zona Piaţa Victoriei, pe strada Scărlătescu, nr. 50 din sectorul 1. Instituţia este acreditată de Ministerul Educaţiei şi funcţionează din 2003. Predarea se face numai în limba engleză, iar instituţia dispune de o varietate de activităţi extra-curriculare (cluburi de arte, de cunoştere, de sport şi de mişcare). Preţul variază între 1.800 şi 2.700 de lei, în funcţie de orar şi de programele suplimentare.

Un alt exemplu poate fi Gradiniţei Camy din zona Mall Vitan de pe strada Lt. Mihail Foisoreanu Nr. 56. Aici cei mici învaţă de la cunoaşterea mediului, educarea limbajului şi activităţi matematice şi până la activităţi artistice, moral-civice şi de educaţie fizică. Preţurile variază între 600 şi 1.000 de lei.

Alte instituţii pun accentul pe activitatea sportivă a micuţilor. Aşa se întâmplă în cazul Gradiniţei Planeta Copiilor din cartierul Militar de pe Bd. Uverturii, Strada Gabriela Szabo, nr. 3 – 11. Grădiniţa  face parte dintr-un grup de firme alături de Complexul Sportiv 2000, complex care promovează şi ofera activităţi precum înotul, tenisul, minitenisul. Aici un părinte va plăti 830 lei pentru programul scurt şi respectiv 1.030 lei pentru programul prelungit.

Există şi instituţii care au un personal didactic variat şi ultra-calificat, dar care au şi preţuri pe măsură. Aşa este cazul grdiniţei Îngeraşul Meu, din zona Piaţa Alba Iulia, de pe strada Cogalnic, nr. 30. În programe sunt incluse de la limba germană intensiv şi lecţii de muzică predate de Cătătlin Crişan şi până la educaţie stomatologică, dar şi activităţi de artistice ca actoria, pictura, chitara, şahul sau echitaţia. Preţul variază între 900 şi 1.600 de lei pe lună.  

Şerban Iosifescu, preşedinte ARACIP sunpe că "Sunt foarte multe solicitări de acreditare pentru grădiniţe private în Bucureşti, dar să deschizi o astfel de instuţie implică multe autorizaţii, dar şi o investiţie pe termen lung. Investiţia se amortizează în circa 10 ani de la deschidere şi variază între 100.000 şi 500.000 de euro"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite