Poveste despre puterea dragostei în "Iubire Elenă". Noua producţie a regizorului Geo Saizescu rulează deja în cinematografe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu, "Iubire Elenă", o coproducţie Grecia/ România/ Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 18 mai,  la Cinema Scala din Bucureşti

"Iubire Elenă" este o poveste romantică despre iubire, pasiune, artă, care va purta publicul spectator prin frumoasa Eladă a secolului XIX, dar şi cea a zilelor noastre. Eroina acestui nou lungmetraj este o personalitate feminină de excepţie, pictoriţa din secolul XIX Eleni Bukura, care a revoluţionat societatea greacă, a răsturnat tabuurile şi prejudecăţile legate de locul şi rolul femeii în cetate. Tânăra şi ambiţioasa Eleni pleacă în Italia pentru a studia pictura cu maestrul Altamoura, lucru de neconceput în epocă.

Mai mult decât atât, ea se îndrăgosteşte de maestrul italian. Ei decid să se căsătorească, sfidând cutumele epocii. Eleni Bukura, devenită acum Elena Altamoura, renunţă la ortodoxism şi trece la catolicism. Istoria ei se petrece în paralel cu naşterea unei poveşti contemporane de iubire între două persoane ajunse la maturitate - Filipos, negustor şi critic de artă, şi Beatrice, o grecoaică din sudul Peloponesului, deţinătoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura.

Din distribuţia filmului fac parte Maia Morgenstern, în rolul Beatricei, Mircea Rusu, în rolul lui Filipos, Georgiana Saizescu (Eleni Altamoura), Adrian Păduraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Ştefănescu, Cătălin Saizescu.

"Multă vreme după ce am citit piesa lui Asimakopoulos, de care mă leagă o lungă prietenie, m-a urmărit destinul tragic al pictoriţei Eleni Altamoura. Este o poveste emoţionantă a unei vieţi de excepţie, plină de dramatism a pictoriţei din secolul XIX Eleni Bukura care, prin căsătoria ei cu un mare maestru italian, a devenit Elena Altamoura. A pleca o grecoaică în secolul XIX pe alte meleaguri era, pentru familia greacă, ceva de neconceput. Culmea, acea tânără se duce să studieze pictura, în Italia, cu un tânăr maestru şi se îndrăgostesc reciproc. Pentru a se căsători, ea renunţă la ortodoxie pentru catolicism.

Totul culminează cu arderea propriei opere de furie, după mari lovituri ale vieţii. Văd o consecvenţă între fata care i-a spus tatălui ei «Eu vreau asta!» şi femeia care îşi arde tablourile. Povestea ei se întâmplă în paralel cu naşterea unei poveşti contemporane de iubire între două persoane ajunse la maturitate - Filipos, negustor şi critic de artă, şi Beatrice, grecoaica din sudul Peloponesului, deţinătoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura. Şi aşa se împletesc peste timp două poveşti, una de altădată şi una în prezent. Ele se întrepătrund, mai ales că criticul de artă începe să scrie o carte despre pictoriţa Eleni. Ei se descoperă prin destinul acestei pictoriţe. Se regăsesc, îşi dau seama că sunt suflete pereche", îşi argumentează Geo Saizescu opţiunea pentru acest film.

Echipa lungmetrajului a filmat la Atena, apoi la Naflion - prima capitală a Greciei moderne -, pe insula Spetses, dar şi la Napoli, Roma şi Florenţa.

Regizorul, scenaristul şi actorul Geo Saizescu, în vârstă de 79 de ani, este realizatorul unor savuroase comedii, precum "Păcală", "Un surâs în plină vară", "Astă seară dansăm în familie", "Secretul lui Bachus".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite