FOTO/VIDEO „Champs Elysees-ul” lui Ceauşescu nu e mort, se transformă. Fântânile de la Unirii pot deveni super atracţia Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântânile de la Piaţa Unirii, cârpite, ştirbe şi defecte cum sunt, ascund în spatele lor un secret pe care mai niciun bucureştean nu îl cunoaşte. Ele reprezintă salvarea întregii zone a Centrului Civic de la frenezia demolărilor din perioada comunistă.

Istoria ansamblului de fântâni de la Unirii se leagă de fixaţia lui Ceauşescu de a scăpa de centrul istoric al Bucureştiului şi de a înălţa, în această zonă, un mândru oraş socialist. Cutremurul din 1977 i-a oferit lui Ceauşescu motivul perfect pentru a demola cea mai veche zonă a Capitalei şi de a ridica rapid în acest loc Centrul Civic, o zonă a opulenţei socialiste, încoronată cu o glorie arhitecturală megalomană, într-o antiteză de proporţii colosale cu farmecul vechiului târg. 

După demolările din anii 80, pentru finalizarea marelui proiect care se întindea de pe Dealul Uranus până la Rondul Alba Iulia, arhitectul-şef al Capitalei a decis ca noul cartier socialist să fie traversat de o arteră principal majoră. Astfel, din Piaţa Ministerială (actuala Piaţa Constituţiei) a apărut Bulevardul Unirii, cu o lungime de cinci kilometri până la Alba Iulia.

Fântânile de la Unirii

CLICK AICI sau pe fotografii pentru a accesa fotogaleria

Când a fost conceput, a fost numit "Calea Victoriei Socialismului" şi se vroia un bulevard mai lat decât renumitul Champs Elysees din Paris. Acest proiect se încadrează în suita de lucrări megalomanice, ce marchează ultimul deceniu al regimului represiv al lui Nicolae Ceaușescu. Una dintre marile dorinţe ale dictatorului a fost ca bulevardul să depăşească în dimensiuni artera pariziană. Construcţia arterei de aproximativ 5 km lungime, a necesitat eforturi financiare şi materiale remarcabile, folosind un sfert din materialele de construcţie din București, în contextul construirii în paralel a altor obiective de mari dimensiuni, precum Palatul Parlamentului, Biblioteca Naţională sau Casa Radio.

Ansamblul de fântâni a apărut la cererea arhitectului-şef care a considerat că, pentru a amortiza efectul cantităţii enorme de beton folosit, sunt necesare nişte fântâni arteziene care să arate, în acelaşi timp, opulenţa şi bunăstarea poporului socialist.

De la finalizarea proiectului gigant, fântânile au fost neglijate de autorităţi până în perioada mandatului de primar al lui Traian Băsescu. Acesta, văzând potenţialul zonei, a propus montarea unei orgi muzicale şi luminoase în interiorul fântânilor. De asemenea, el a mai propus şi transformarea bulevardului într-o zonă pietonală în timpul weekendului. Cum ideea a fost propusă în ultimele şase luni ale mandatului, nu a mai fost implementată.

Apa fântânilor a fost colorată la iniţiativa lui Daniel Gont

CLICK AICI sau pe fotografii pentru a accesa fotogaleria

Cu toate acestea, ideea a fost preluată la începutul acestui an de edilul Primăriei Generale, Sorin Oprescu, care a propus  transformarea Bulevardul Unirii într-o zonă pietonală unde vor funcţiona mai multe magazine, terase şi restaurante.  Astfel, zona centrală a bulevardului, unde acum circulă maşinile ar deveni pietonală, iar maşinile ar circula pe laterale, unde sunt acum trotuarele. 

Proiectul ar implica, de asemenea, transformarea Pieţei Constituţiei într-un spaţiu dedicat evenimentelor socio-culturale din Capitală. Totodat[, se are în vedere construirea unei parcări subterane în aceeaşi zonă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite