FOCUS: Poligoanele din România, scenele tragediilor stupide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că este vorba de neatenţie sau despre lipsa de interes a celor care ar trebui să aibă grijă de aceste spaţii, poligoanele de tragere din România au făcut de-a lungul ultimilor ani, mai multe victime. Ultimul caz, deşi a avut loc săptămâna trecută, a intrat în atenţia presei abia astăzi, 18 octombrie.

Un ofiţerul SRI, în vârstă de 33 de ani, s-a împuşcat accidental, săptămâna trecută, în incinta poligonului din Chitila, fiind internat de urgenţă în stare critic la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală

Potrivit unor surse, ofiţerului i s-a blocat arma în timpul unui exerciţiu. În acel moment, ar fi trebuit să-şi anunţe colegii, conform regulamentului, iar tragerile să se oprească. Bărbatul nu a făcut acest lucru şi a încercat singur să-şi deblocheze arma. Când şi-a îndreptat ţeava armei către cap, aceasta s-a descărcat şi glonţul a ajuns în capul ofiţerului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, ofiţerul SRI trăieste, dar că este în stare critică, în acest moment aflându-se la terapie intensivă.

Gloanţe în aer pe Autostrada Bucureşti Piteşti

Un alt incident straniu a avut loc cu mai puţin de jumătate de an în urmă când, două maşini aflate în parcarea unui centru comercial situat la ieşirea de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, au fost lovite de un glonţ inscripţionat cu iniţialele Ministerului de Interne.

Iniţial, s-a vehiculat că glonţul provine dintr-un poligon de tragere din apropiere, însă reprezentanţii Jandarmeriei au negat această informaţie. Deşi nicio persoană nu a fost ranită în urma acestui eveniment, comunitatea bucureşteană s-a arătat foarte îngrijorată de acest eveniment, deoarece unităţile militare au fost construite în zone suburbane, izolate practic de oraş şi de locuitori, dar prin dezvoltarea urbană acerbă au ajuns să fie parte din oraş.

Incendiu din cauza unei grenade în poligonul din Chitila

În luna mai a acestui an, poligonul de la Chitila a fost din nou scena unui incident grav. În timpul unui exerciţiu la care participau mai mulţi pirotehnişti din cadrul Brigăzii Antiteroriste al SRI, la un moment dat a explodat o grenadă fumigenă. În urma deflagraţiei a fost rănită o persoană, care, iniţial, a primit îngrijiri medicale la faţa locului, a fost transportată ulterior la spital. Explozia a fost urmată şi de un incendiu, fără a afecta însă imobilele din zonă.

Doi răniţi după explozia întârziată a unei grenade

Poligonul Dorolea a fost folosit de mai multe ori în ultimii ani pentru distrugerea elementelor de muniţie găsite în judeţul Bistriţa-Năsăud de către specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgentă. 

Pe 3 mai, 2012, doi militari au fost răniţi în acest poligon în urma unei explozii a unei grenade. Cei doi făceau parte dintr-o echipă de genişti care executa un exerciţiu de distrugere a unor elemente de muniţie. După detonare, o grenadă tip PG-7 nu a explodat în momentul detonării şi astfel ofiţerul s-a deplasat spre zona de explozie, moment în care s-a produs deflagraţia acesteia. În urma exploziei, maiorul şi încă un goleg de-al său au suferit răni în zona feţei şi a membrelor, fără să le fie pusă în pericol viaţa. După acordarea primului ajutor în poligon, militarii au fost transportaţi la Spitalul judeţean din Bistriţa.

A călcat pe o grenadă în timp ce era cu oile la păscut

Poate cel mai revoltător caz de acest gen petrecut în ultimii ani, s-a întâmplat în raza  poligonului de trageri de la Topraisar, în urmă cu două luni. Un adolescent de 15 ani, care era cu oile la păscut, a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Constanţa, după ce a călcat pe o grenadă neexplodată. Reprezentanţii Armatei au încercat să minimalizeze incidentul susţinând că nu au date despre producerea unei explozii, ci doar despre un incendiu. Cazul a stârnit foarte multe controverse deoarece, perimetrul unităţii în care a avut loc accidentul nu este împrejmuit, iar localnicii îşi pasc animalele pe acest spaţiu. Poligonul de trageri este împrejmuit doar pe o latură, deşi este vorba despre accesul într-o unitate militară şi despre un câmp unde pot fi găsite cartuşe sau grenade neexplodate, folosite la exerciţii. Imediat după accident, adolescentul, rănit grav, a plecat spre Topraisar. Lucra de cinci zile ca cioban, angajat la o familie din comună. Îngrijoraţi că nu se mai întorcea, oamenii i-au ieşit în întâmpinare. L-au găsit, plin de sânge, şi au chemat Ambulanţa.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite