Cum se vede clasa zero prin ochii lui Gulliver. Într-o săptămână va începe noul experiment al Ministerului Învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fel de grădiniţo-şcoală. Aşa arată o sală de clasă pentru grupa pregătitoare, în care markerul a luat locul cretei, mobilierul este mai mic decât cel clasic, iar în toalete au apărut mini-veceuri

Cu cinci zile înainte să sune clopoţelul pentru deschiderea anului şcolar 2012 – 2013, pregătirile pentru ediţia-pilot a clasei zero la şcoală încă nu s-au finalizat

La Şcoala Generală Numărul 30 „Grigorie Ghica Voievod”,  aproximativ 100 de elevi vor începe primul an şcolar din viaţa lor, în sezonul de debut al şcolii pregătitoare. Cele patru săli de clasă sunt gata pentru sunetul clopoţelului. De fapt, aproape gata.

Au mai rămas doar câteva jaluzele de montat, care sunt deja aliniate pe hol, în dreptul uşilor. Până joi vor fi agăţate la ferestre. Sălile au un miros vag de mobilă nouă, fiecare elev are dulăpiorul său, pentru rechizite. În prima zi de şcoală vor primi şi cheile. Tabla este, de asemenea, nouă. A dispărut creta, copiii vor scrie cu marker-ul la tablă.

Pupitrele sunt aşezate la locurile lor. Cele de dimensiuni special calculate pentru clasa hibrid trebuie să sosească în cursul zilei de azi. În orice caz, copiii au băncile lor deja aşezate în clase. „Noi nu am fost afectaţi de transportul din China, care le-a creat probleme celorlalte şcoli, băncile noastre sosesc miercuri”, a declarat directoarea şcolii, Mihaela Macovei. Băncile „mărimea pici” sunt puţin mai joase decât cele standard, pentru clasele I-IV, cu diferenţa că sunt ajustabile la înălţime. La fel şi scaunele, a explicat administratorul şcolii. 

Până şi grupurile sanitare au fost ajustate pe dimensiunea utilizatorilor. Oglinzile şi chivetele au coborât considerabil nivelul, cu mai bine de 10 centimetri, după cum arată urma vagă a poziţiei iniţiale de pe perete. Iar toaletele, mici, par de jucărie. Au fost înlocuite cu totul. Sălile de clasă au internet, DVD-urile cu desene animate sunt deja pe rafturi. Mă simt un fel de Gulliver în ţara piticilor...

Aşa arată şcoala cu cinci zile înainte de primul clopoţel din acest an şcolar. Familiile copiilor vor putea vedea cu ochii lor prima clasă a copilului la prima şedinţă cu părinţii, de mâine. Mai sunt opţiuni de făcut: dacă îşi vor înscrie copiii la „after school”, cum vor lua masa de prânz şi ce activităţi extraşcolare vor urma.

Conform programei, clasa pregătitoare se desfăşoară în comun cu clasa I la  educaţie fizică, limbi străine şi religie. Părinţii pot opta pentru cursuri de muzică, dans sau calculatoare, la şcoala de după-amiază. La fel şi pentru masa de prânz, dacă preferă masa adusă de firma de catering cu care colaborează şcoala, trebuie să plătească 11 lei pe zi. Alternativa este pacheţelul şi cornul cu lapte, distribuite gratuit. 

„Un caz fericit”

Cele patru clase debutante au deja cadrele didactice necesare, tot atâţia educatori specializaţi. Profesorii au făcut cursul special de instruire pentru clasa zero, a explicat directoarea şcolii. „Suntem un caz fericit din acest punct de vedere, avem sălile amenajate şi avem şi cadrele didactice pregătite, au făcut cursul special”, a concluzionat Mihaela Macovei.

Acestea sunt doar patru clase, vizitate aleatoriu, cin cele aproximativ 5.500 de săli care trebuie să fie gata când va suna clopoţelul, luni. Aproape 130.000 de elevi „absolvenţi” de grădiniţă trebuie să înceapă cursurile aici, la nivelul întregii ţări, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Azi ar trebui să fie gata toate clasele, în condiţiile în care livrarea mobilierului a întârziat, iar la altele lipsesc profesorii. Altele au probleme mai mari: nu au primit avize sanitare de funcţionare.

Înainte de finalizarea tuturor detaliilor, părinţii sunt însă confuzi. Şi nemulţumiţi. „Nu vreau să cresc un rebut, şi clasa pregătitoare mi-a dat bătăi de cap din cauza lipsei de comunicare. Este o nebuloasă, trebuia făcut un studiu”, se plânge o mămică de elev „zero”. „Trebuie să îmi duc copilul la un afterschool după ce mi l-ai luat de la grădiniţa de stat cu program prelungit.

Dacă nu mi-l permit? Azi încă nu mi s-a spus cât va costa. Suntem captivi unui sistem experiment, sper sa fie unul reuşit, pentru că vreau aceleaşi şanse pentru copilul meu pe care le au şi ceilalţi.Organizarea şcolii pregătitoare s-a făcut pe repede-înainte”, a explicat părintele nemulţumit.

Materiile obligatorii de studiu la clasa pregătitoare:

- Limba română

- Aritmetică 

- Explorarea mediului

- Educaţie pentru societate

- Educaţie fizică şi sport

- Dezvoltare personală

- Lucru manual

- Religie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite