Unde se trăieşte cel mai mult în România. Paradoxul pe care nu îl vei ghici niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii suferă de toate bolile civilizaţiei: sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat şi alert ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast food.  În Capitală găseşti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin muncă şi multe altele. Statistica arată însă că, în pofida tuturor acestor neajunsuri, bucureştenii sunt cei mai longevivi dintre români.

O explicaţie pentru acest lucru ar fi că locuitorii din Capitală au parte de cele mai bune servicii medicale, ambulanţa vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe ţară, permit accesul la un tratament medical de calitate. În plus, bucureştenii sunt educaţi, din ce în ce mai sofisticaţi şi preocupaţi de forma lor fizică. Toate acestea fac să trăiască, în medie, cu 1,7 ani mai mult decât restul ţării.

De altfel, un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viaţă mai sănătos, bani mai mulţi pentru sănătate şi vacanţe.

Alături de bucureşteni, şi cei din judeţul Vâlcea au o medie de viaţă de 76,1 ani, peste media naţională. 

Potrivit datelor statistice obţinute de la INS, bărbaţii din Vâlcea sunt cei mai longevivi din ţară, cu o speranţă de viaţă de 71,2 ani, iar cei din Satu Mare au o durată de viaţă cu opt ani mai scurtă decât media pe ţară, fiind în extrema cealaltă. 

Cel mai puţin trăiesc locuitorii din vestul şi nord-vestul ţării, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai întâi o problemă general valabilă pentru regiune - comportamentul alimentar total nesănătos. Localnicii din această zonă cred că mănâncă bine, în realitate, mâncărurile lor tradiţionale sunt chiar mai periculoase decât cele de la fast food: grăsimi de porc, cu o componenţă lipidică mare (cârnaţi, şuncă, untură), prăjeli, afumături, condimente în exces (piper şi boia iute). Asteste obişnuinţe alimentare duc la hipertensiune arterială, cardiopatii ischemice sau infarct. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor evitabile din România.

La nivel mondial, cei mai longevivi locuitori ai planetei sunt japonezii cu o medie de 82,7 ani. Aceştia beneficiează de gene bune dar şi de servicii medicale ireproşabile şi obiceiuri culinare sănătoase. La acest clasament, românii se situează în partea a doua a clasamentului, înaintea asiaticilor şi africanilor care încă se luptă cu săracia, bolile fatale şi războaie.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite