Retrospectiva TIFF la Bucureşti. Cele mai bune filme de la festivalul de la Cluj vin săptămâna aceasta în cinematografele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva dintre titlurile prezentate la ediţia a 11-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care a avut loc între 1 şi 10 iunie, la Cluj-Napoca, vor fi proiectate în Capitală, la Grand Cinema Digiplex, între 15 şi 21 iunie, informează organizatorii.

Publicul este invitat să urmărească în cadrul retrospectivei TIFF de la Bucureşti o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale festivalului - competiţie, Umbre, Fără limită, Oameni şi zei, Focus Danemarca, Focus China, Ce se întâmplă, Documentarule?.

"End of the Night/ Sfârşitul nopţii", al regizorului Daisuke Miyazaki, este un film noir despre o Japonie care iese din tiparul clişeului european: civilizaţie, supratehnologizare, eficienţă. Akira a crescut într-o familie de asasini plătiţi. Într-o zi, intră din greşeală într-un bordel dărăpănat. Iar prostituata pe care o întâlneşte arată exact ca fata frumoasă pe care nu a putut-o ucide cu un deceniu în urmă. De atunci, viaţa lui este dată peste cap.

Recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine la TIFF 2012, "Thursday Till Sunday/ De joi până duminică", regizat de Dominga Sotomayor Castillo, spune povestea unui cuplu care, deşi aflat la sfârşitul relaţiei, decide să plece de dragul copiilor într-o vacanţă. Călătoria se transformă treptat într-un ultim rămas-bun, iar peisajul solitar şi spaţiul închis al maşinii fac problemele cuplului să iasă la suprafaţă.

Prezentat în premieră internaţională la ediţia din acest an a festivalului, "Zero Killed/ Nicio victimă", de Michal Kosakowski, este un hibrid de documentar şi ficţiune, rezultatul unui experiment început în 1996, când cineastul a provocat mai multe persoane să-şi pună în scenă fanteziile despre ucidere - a lor sau a altcuiva -, în scurtmetraje în care să joace ei înşişi. Zece ani mai târziu, aceiaşi oameni sunt chestionaţi despre senzaţiile trăite atunci şi despre subiecte ca războiul, tortura, terorismul, suicidul, violenţa domestică.

În lista de filme prezentate în cadrul TIFF Bucureşti se mai regăsesc "Aftershock/ După cutremur" (regia: Feng Xiaogang), cel mai mare succes de box office în China, în 2010, şi propunerea Chinei la Oscarul pentru cel mai bun film străin "The Other Chelsea: A Story from Donetsk/ Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk" (regia: Jakob Preuss), despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal, şi "900 Days/ 900 de zile" (regia: Jessica Gorter) cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Pentru studenţi şi elevi, preţul unui bilet este de 10 lei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite