Guvernul a aprobat memorandumul privind stadiul implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a remis un comunicat prin care precizează că memorandumul privind stadiul implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) pentru perioada 2012 - 2015, prezentat de Ministerul Justiţiei (MJ), a fost aprobat de Guvern în şedinţa de marţi.

"Aceasta constituie a doua informare adresată Guvernului pe tema implementării SNA. Documentul prezintă progresele şi dificultăţile înregistrate în procesul de punere în aplicare a măsurilor prevăzute de Strategie şi cuprinde propuneri de măsuri şi direcţii de acţiune pentru accelerarea implementării acesteia în contextul pregătirii Raportului suplimentar de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din decembrie 2012", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit HG nr. 215/2012, Ministerul Justiţiei va fi responsabil pentru implementarea şi coordonearea SNA emiţând raportare către Guvern.

În 25 octombrie, preşedintele CSM, Alina Ghica, cel al ICCJ, Livia Stanciu, şi Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ, au semnat Declaraţia comună de aderare la valorile fundamentale, principiile şi mecanismul de monitorizare ale Strategiei Naţionale Anticorupţie.

"Prin această Declaraţie comună, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti, luând act de adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 de către Guvernul României, îşi exprimă angajamentul ferm al sistemului judiciar din România de a continua şi intensifica eforturile de luptă împotriva corupţiei prin toate mijloacele legale", s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Noua Strategie Anticorupţie propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului, în sensul de a se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore (implementându-se astfel recomandarea MCV).

Potrivit SNA, implementarea se realizează sub autoritatea şi în coordonarea ministrului justiţiei, cu informarea periodică a Guvernului. În acest scop, ministrul justiţiei organizează, cel puţin o dată la şase luni, reuniuni de coordonare la nivel înalt. Lucrările reuniunilor de coordonare se vor derula ca parte a activităţii Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei .

La reuniunile de coordonare se va asigura reprezentarea celor trei puteri, legislativă, judecătorească şi executivă, precum şi a administraţiei publice locale, a mediului de afaceri şi a societăţii civile. În sprijinul procesului de monitorizare se vor menţine şi dezvolta platformele de cooperare . Platformele vor fi convocate cel puţin o dată la două luni.

SNA prevede un mecanism suplu de asumare de către instituţiile publice. Astfel, fiecare instituţie publică îşi adoptă propriul set de măsuri anticorupţie şi adoptă o declaraţie de aderare la SNA. Aceasta implică asumarea principiilor şi obiectivelor documentului strategic, precum şi participarea la mecanismul de monitorizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite