Jaf ca în codru la cârma RATB. De la apa minerală, la cauciucuri şi fosta flotă DAF, toate au dispărut fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii RATB din şapte organizaţii sindicale au semnat mai multe denunţuri pe care le-au trimis Comisiei de Transporturi a Consiliului General Al Municipiului Bucureşti (CGMB) în care sunt relevate “jaful, incorectitudinea şi nebuniile” petrecute în managementul regiei de transport de-a lungul vremii.

Raportul întocmit de CGMB în baza plângerilor formulate de angajaţii RATB către aleşii generali ai Capitalei, relevă faptul că, în cadrul Regiei, au fost cumpărate cu sume mult peste preţul pieţei, piese auto, săpunuri, bocanci sau cantităţi uriaşe de apă minerală care s-au evaporat ulterior.

Potrivit EVZ.ro angajaţii Regiei Autonome de Transport în Comun Bucureşti (RATB) reclamă managementul defectuos abuziv şi negativ asupra întregii activităţi a regiei. În documentele depuse la Comisia de Transporturi a Consiliului General se menţionează: “Sindicatele afiliate vă prezintă situaţia de la RATB: management defectuos, abuziv cu efect negativ asupra întregii activităţi a RATB, angajarea banului public în condiţii păguboase. Exemplu: achiziţii de piese şi materiale la preţuri exagerate de cateva ori mai mult decât preţul pieţei, contracte de achiziţii de materiale pentru protecţia muncii: săpunuri, bocanci, prosoape, mănuşi, de o calitate îndoielnică şi cu costuri foarte mari”, se precizează într-una dintre petiţiile trimise de angajaţii Regiei.

Angajaţii au adus în faţa consilierilor locali o serie de probleme care, în opinia lor, blochează eficienţa regiei. Astfel, în depourile RATB se află maşini cărora le lipsesc piese sau care au fost echipate cu cauciucuri de o calitate foarte proastă.

“La departamentele de exploatare sunt maşini care sunt lipsite de acumulatori sau cauciucuri. De multe ori, cauciucurile luate nu au fost de calitate conform criteriilor tehnice prevăzute de normele europene. Au fost cumpărate de multe ori cauciucuri chinezeşti”, a explicat alesul general Ion Stan, membru al Comisiei de Transport.

Autobuzele DAF au fost casate pe nimic sau au dispărut

Sindicaliştii Regiei mai acuză managementul pentru dispariţia autobuzelor DAF din flotă. Potrivit acestora, pentru autobuzele DAF care au fost casate, regia a primit doar  1.000-2.500 de euro. Situaţia pare cu atât mai gravă cu cât unele maşini scoase din uz au dispărut fără urmă peste noapte.

“Păi, dacă calculăm cateva tone pe care le are un autobuz DAF, mi se pare că nu scoatem nici banii pe fier vechi”, a mai explicat Stan, care a adăugat că va cere o comisie de control la Regie pentru a evalua modul în care a fost condusă instituția în ultimii ani. Potrivit unor surse din cadrul RATB, autobuzele vechi ar fi fost vândute pe vremea fostului director general, Adrian Criţ.

Apa şoferilor, cumpărată şi evaporată

Potrivit legii, şoferii de pe transportul public au asigurată apă potabilă pe durata lucrului. În actele regiei, apar ca fiind cumpărate 50 de tone de apă minerală, care ar fi trebuit distribuită şoferilor pe perioada verii. potrivit consilierului Ion Stan, angajaţii de la autobaza Titan au beneficiat de acest drept, doar pe hârtie. “Noi avem sesizare de la sindicat că nu s-a dat apa efectiv, ea apare dată doar pe hartie. Mai mult, există 50 de tone de apă  în bază care a fost plătită, dar nu a fost distribuită. Practic acum, cine se face vinovat, să meargă la puşcarie, că oamenii aia au fost văduviţi la 40 grade, pe caldură să nu ia apă minerală, conform contractului colectiv de muncă”, a subliniat consilierul general pentru jurnaliştii EVZ.ro




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite