Primarii Capitalei, corigenţi la fonduri UE. Doar 10% din fondurile disponibile au fost absorbite anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză a absorbţiei fondurilor europene accesate în 2011 arată că doar 10% din totalul de 370 de milioane de euro au fost atrase de administraţiile locale. Astfel, primăriile locale au accesat doar 40 de milioane de euro dintr-un total de aproximativ 370 de milioane de euro, fonduri europene din Programul Operaţional Regional,  în 2011.

În analiză se arată că cea mai mare rată de absorţie a avut-o Primăria Sectorului 2, în timp ce primăria Sectorului 5 nu a accesat niciun cent. Primăria Capitalei a atras doar 5,7 milioane de euro.

Onţanu este campion
Sectorul administrat de primarul Neculai Onţanu se află pe primul loc între administraţiile locale, având opt proiecte mari, printre care şi modernizarea a 24 de străzi, dar modernizarea Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu". Pe locul doi în clasament se află Sectorul 6, cu două proiecte, unul fiind modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei. Următoarele locuri sunt ocupate, în ordine, de Sectorul 4, cu 10 milioane de euro, Sectorul 1 cu un milion de euro şi sectorul 3 cu 900.000 de euro, potrivit unei analize făcute de HotNews.ro

Întrebat de reporterii „Adevărul” despre ritmul lent de absorbţie a fondurilor nerambursabile, purtătorul de cuvânt al Sectorului 1, Alexandru Ichim, a declarat că „dacă nu eşti de aceeaşi culoare politică cu Guvernul, apare o birocraţie excesivă care duce la o blocare a acestor proiecte”.

Pe de altă parte edilii Sectoarelor 2 şi 6 susţin că lipsa hotărârii şi eficienţei administraţiilor sunta devăratele probleme. „Dacă nu considerăm fondurile europene o prioritate, nu ajungem nicăieri. Eu nu sunt mulţumit cu ce am făcut, era loc de mai bine”, a declarat primarul sectorului 6, Cristian Poteraş.

Neculai Onţanu dă vina pe birocraţie. „Durează mai mult de un an ca un proiect să fie aprobat. Personalul de la agenţiile de dezvoltare este foarte mic, iar birocraţia din România lasă de dorit.

"Eu mi-am trimis oamenii la cursuri. Eu însumi am urmat trei cursuri ca să înţeleg cum merg lucrurile" Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite