Centrul Capitalei, un castel de nisip. Peste 2500 de clădiri, pe lista actualizată a imobilelor cu risc ridicat de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Bucureşti a postat recent pe site-ul instituţiei noua listă a imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic consolidate, împreună cu lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa de risc seismic I, clădiri care sunt considerate pericol public.

Astfel, din datele înscrise în această listă se observă că în acest moment, în Capitală sunt 374 de imobile cu risc seismic extrem de ridicat, dintre care 189 catalogate drept "pericol public". De asemenea, încă 2.100 de imobile au grade mai mici de risc, dar care au nevoie de consolidare. Potrivit datelor furnizate de municipalitate peste 13.000 de apartamente dunt în pericol de prăbuşire la următorul cutremur mai serios. Lista clădirilor semnalizate cu bulina roşie a ajuns la 2500.

Puteţi consulta lista actualizată a clădirilor cu risc de prăbuşire aici

Faţă de ultima statistică a clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui cutremur, realizată de experţii Primăriei Municipiului Bucureşti acum jumătate de an, numărul clădirilor considerate pericol public a crescut dramatic datorită schimbărilor aduse respectivei Ordonanţe de Guvern. Astfel, dacă în luna mai a acestui an, doar o tremie dintre cele 374 de clădiri erau considerate pericol public, acum numărul acestora a trecut de jumătate.

Recenta modificare a Ordonanţei de Guvern nr. 20/1994 care reglementează statutul de pericol public al clădirilor cu risc seismic a dus la mărirea număruluid e clădiri considerate pericole publice care menţionează că pentru a fi considerate un pericol public aceste clădiri trebuie să:

a) cuprindă spatii publice cu altă destinaţie decât aceea de locuinta, ocupate temporar/permanent de un număr mare de persoane;
b) sunt amplasate în zone dens circulate şi/sau cu aglomerări de persoane;
c) adăpostesc valori materiale şi/sau de patrimoniu cultural, potrivit Ordonanţei privind măsuri pentru reducerea riscului seismic, nr. 20/1994.

Bugetul Municipalităţii pentru programul de reabilitare a acestor clădiri a fost fixat pentru acest an la 9,5 milioane de lei, din care 2 milioane lei din alocatii de la bugetul de stat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite