EXCLUSIV Cel mai mare șantier ilegal din București. Află de ce este ilicită construirea complexului în buricul Capitalei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea se poate confrunta, în curând, cu un nou scandal de tipul „Cathedral Plaza“. De acestă dată, scena este fostul Circ al Foamei din Piaţa Sfânta Vineri, unde se ridică, de câteva luni, un complex format dintr-un hotel luxos de 14 etaje şi un mall. Firma constructoare, care aparține miliardarului Aurel Muntean, nu are autorizaţii de construcţie. Mai mult, la doi paşi se află mai multe monumente istorice, print

Şantier în toată regula

Fostul Circ al Foamei pare, din stradă, aceeași clădire veche și dărăpănată. În spatele complexului, însă, s-a dezvoltat un adevărat şantier. Muncitorii lucrează de zor, iar o macara este folosită pentru lucrările de la înălțime, în timp ce mai multe betoniere vin şi pleacă de la locul șantierului. Peste tot sunt materiale de construcții și muncitori, însă nici urmă de numele firmei constructoare ori vreo autorizație de construcție.

Firma constructoare, Minerva SA, a obținut până acum doar un Certificat de Urbanism de la Primăria Sectorului 3, conform declarațiilor arhitectului-șef Ștefan Dumitrașcu. Documentul nu permite, însă, începerea construcțiilor, în lipsa autorizației de construcție și a proiectului aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Cu toate acestea, muncitorii lucrează de luni bune pe șantierul-fantomă. Arhitectul-șef al Sectorului 3 a declarat că, acum două săptămâni, societatea a fost amendată pentru începerea lucrărilor de construcție fără autorizație și s-a impus oprirea acestora până la intrarea în legalitate. Amenda nu a împiedicat firma să continue construirea complexului.

image

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu locul unde va fi construit complexul!

Monumente istorice, puse în umbră

Construcția viitorului complex necesită aprobări speciale din partea Ministerului Culturii și Protecției Mediului. Legal, nu au voie să construiască un asemenea edificiu, pentru că, la mai puțin de 100 de metri se află monumente istorice, a declarat Dan Nicușor, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Magazinul se află la o aruncătură de băț de Cartierul Evreiesc, care se mândrește cu mai multe monumente istorice. Cel mai important este Sinagoga Mare, de pe strada Vasile Adamache, care adapostește Memorialul Martirilor Evrei și are o vechime de 166 de ani. De asemenea, în imediată sa apropiere, pe strada Mămulari, este situat Templul „Unirea Sfântă“.

Acest proiect necesită un aviz de mediu special, deoarece se construiește într-o zonă deja aglomerată, a explicat Dan Trifu, președintele asociației nonguvernamentale Eco-Civica. În Piața Unirii, la orele de vârf traficul este îngreunat, iar un astfel de complex comercial ar fi dezastruos pentru șoferi, a adăugat Trifu.

Cine este investitorul misterios

Societatea Minerva SA aparține omului de afaceri Aurel Muntean (56 de ani), cel mai bogat sibian din TOP Forbes 500 Miliardari. Afaceristul a fost fotbalist la FC Inter Sibiu și Sportul Stundețesc în anii 80’ și a devenit miliardar în urma unor afaceri comerciale și turistice. Muntean deține Magazinul Victoria şi Halele Unirea din București, Hotelul Împăratul Romanilor şi centrul comercial Dumbrava din Sibiu, dar şi alte peste 400 de spaţii comerciale aflate în restul țării.

Miliardarul este acționar direct în șase companii şi are o avere estimată la 145-150 de milioane de euro, Reporterii „Adevărul“ l-au contactat pe afacerist, însă acesta a refuzat să facă vreo declaraţie. Omul de afaceri are o avere estimată la 145-150 de milioane de euro.

Reporterii au încercat să discute cu reprezentanții Societății Minerva SA, însă aceștia neagă existența șantierului de la Circul Foamei: nu știm despre ce e vorba, nu există așa ceva. Ulterior nu au dorit să mai facă vreun comentariu.

Discreție maximă

Complexul adăposteşte, în prezent, câteva magazine – de pantofi, de genți, de covoare - și o farmacie deschisă de mai bine de 10 ani. Reprezentanții acestora au spus că nu i-a înștiințat nimeni de reabilitare edificiului. Îngrijorați să nu fie dați afară pe nepusă masă, au întrebat despre ce este vorba, însă nu au primit niciun răspuns.

Avem contract de închiriere până în vară și, probabil, le e frică să ne mutăm după expirare, de aceea nu ne-au spus nimic, a explicat o vânzătoare de la magazinul de pantofi.

Cathedral Plaza, în scandal de cinci ani

Cea mai controversată clădire ridicată ilegal în ultimii ani în Capitală este Cathedral Plaza, un turn de 19 etaje. Edificiul este amplasat în imediata apropiere a Catedralei ,,Sfântul Iosif“, care se află în patrimoniul național.

În ciuda protestelor oficiale, în 2006 finanțatorul a primit autorizație de construcție din parte Primăriei Sectorului 1. Arhiepiscopia Romano-Catolică București a dat în judecată autoritățile implicate, considerând construcția ilegală. Anul acesta, Curtea de Apel Suceava a decis că imobilul este construit ilegal, iar Primarul General Sorin Oprescu a cerut anularea intabulării.

Mai multe construcții din Capitală se află in ilegalitate, cum ar fi Dâmbovița Center (fosta Casa Radio) şi o clădire de birouri pe strada Olari, zonă unde se află numai case cu un etaj.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite