CAPITALA ANULUI 2035: porturi la periferie, parc sportiv în Ferentari şi blocuri turn în Timpuri Noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii îşi pot spune părerea, de ieri, în legătură cu propunerile municipalităţii privind dezvoltarea Capitalei în urmatorii 25 de ani, reunite în cadrul Conceptului strategic 2035, pus în dezbatere publică.

Reprezentanţii Primăriei Generale a Capitalei au pus în dezbatere, ieri, studiul „Conceptul Strategic Bucureşti 2035”, care tratează problemele şi perspectivele dezvoltării Capitalei pentru următorii 25 de ani.
„Nu putem să vorbim de dezvoltare durabilă a Bucureştiului în lipsa planificării strategice, a unui plan pe termen scurt, mediu şi lung“, a spus edilul-şef Sorin Oprescu, cu ocazia prezentării studiului.

Dezvoltare haotică

„Acest oraş nu poate ieşi din haos şi nu poate face pasul decisiv spre marile capitale europene dacă cei care iau decizii pentru şi în numele lui nu se bazează pe o viziune strategică şi nu gândesc în perspectivă. De multe ori, şi încă mai este, Bucureştiul a fost prizonierul unei gândirii pe termen scurt. El este şi acum tributar acestei abordări cu origini în zona politică în care esenţială este ziua de mâine“, a adăugat Oprescu.
Aplicarea conceptului strategic ar urma să facă din Bucureşti până în anul 2035 „o metropolă influentă şi integrată european prin durabilitate şi caracter, reinventată inteligent şi sensibil, o comunitate deschisă şi evoluată, o capitală dinamică şi creativă“.
Studiul cuprinde propunerile de obiective strategice, direcţii majore de acţiune, precum şi o serie de politici publice, programe şi proiecte urbanistice recomandate decidenţilor pentru orizonturile de timp 2016, 2020 şi 2035.

Calea Victoriei, redată pietonilor

Astfel, în ceea ce priveşte infrastructura, strategia prevede, printre altele, realizarea unei gări internaţionale şi favorizarea transportului pietonal în zona centrală în defavoarea transportului cu maşina, propunându-se pietonalizarea Căii Victoriei şi diminuarea circulaţiei auto pe bulevardele Regina Maria şi Mărăşeşti şi pe străzile Antim, Mitropolie, 11 Iunie şi Gara Filaret.
În privinţa mediului se propune realizarea unor parcuri în zonele Văcăreşti şi Ferentari Sud şi a unei spaţiu de recreere în jurul Lacului Morii. În domeniul economic se are în vedere crearea unei unei zone de afaceri în apropierea Casei Poporului şi de-a lungul Bulevardului Unirii. Strategia mai prevede derularea unui program pentru construirea de locuinţe sociale în grupări mici, precum şi a unui pentru realizarea de locuinţe cu preţuri mici pentru cuplurile tinere de profesionişti.

Cine a făcut studiul

Cercetarea a fost elaborată de un consorţiu format din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, IHS România şi EMI Invest, într-un colectiv care a inclus urbanişti, arhitecţi, ingineri, economişti şi sociologi. Propunerile rezultate în urma dezbaterilor urmează să fie introduse în strategie, care ulterior va fi şi aprobată. Cercetarea va sta şi la baza noului Plan Urbanistic General al Capitalei, pentru realizarea căruia vor fi demarate procedurile până la sfârşitul acestui an.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite