Cum te relaxezi stând „la cratiţă“, în Capitală
0Gătitul nu mai e de mult o corvoadă, mai ales într-un oraş aşa de bine dotat cu restaurante şi fast food-uri cum este Bucureştiul. Din contră, poate fi o metodă de relazare dacă mergi la cursuri culinare unde înveţi să faci praline, sushi sau platori de brânzeturi şi garnituri.
Pentru buniciile şi mamele noastre statul „la cratiţă“ era o corvoadă. Generaţia noastră, însă, acomodată cu restaurante pe toate gusturile şi fast-food-uri care te scapă de griji (cu sau fără aprobarea nutriţionistului) poate găsi în arta culinară motive de relaxare. Câteva firme din Capitală organizează, de aceea, cursuri de gătit. Fie că este vorba de bucătării tradiţionale (românească, chinezească, thailandeză, franţuzească, italiană etc) sau de delicatese, precum praline, trufe, gastronomie moleculară sau altele asemenea, poţi să te destinzi savurând arome speciale. Ce-I drept, cursurile costă.
Unde înveţi să faci praline
Spre exemplu, Société Gourmet Cooking Classes organizează sâmbătă, 12 noiembrie, în Studio Kuxa, din str. Puţul lui Zamfir nr.36 (zona Dorobanţi), de la ora 12.00, un curs de făcut praline.
Ce faci la curs? Îţi murdăreşti palmele cu ciocolată, îţi pui mintea la contribuţie şi, cu un pic de suflet, creezi de la zero fantastice praline handmade. Materia primă este cea mai bună ciocolată Valrhona („couverture“ pentru cunoscători), iar tu vei da viaţă pralinelor, umpluturii, le vei decora (cu nuci şi alune, caramel, foiţă de aur etc) şi le vei personaliza. Asta pentru că, la finalul cursului, care costă 190 de lei de persoană, fiecare participant va putea aşeza cele 27 de praline creaţie-proprie în cutii a câte 15, respectiv 6 praline, pe care le va lua acasă. Cutia poate fi personalizată pe loc chiar de voi pentru un cadou tare original. În plus, surpriza cursului este celebrul Glühwine (un vin fiert cu mirodenii şi fructe) pe care cursanţii îl vor servi în timpul atelierului.
Cum serveşti brânzeturile şi ce garnituri alegi
Aceeaşi şcoală organizează, o săptămână mai tîrziu, la 20 noiembrie, în restaurantul Madame Pogany (str. Banu Antonache nr. 40-44, zona Piaţa Floreasca), de la ora 14.00, cursul „Cheese up! Brânzeturi şi garnituri“. Acest curs îţi face cunoştinţă cu cinci sortimente de brânză de cea mai bună calitate, unele extrem de populare printre gurmanzi. Câteva dintre „personajele“ cu care te vei întâlni la curs şi poveştile lor sunt Vacherin Mont- d’Or (soi de brânză extrem de apreciată, ce se găseşte numai iarna), Reblochon ( cunoscută ca şi „fromage de dévotion“), Comté (capodopera laptelui maturat) şi Brie de Meaux (poreclită „regele brânzeturilor“, în 1815).
Mai mult decât atât, la curs vei învaţa să prepari garnituri ce se potrivesc de minune cu brânzeturile şi vei coace propria pâine neagră folosind aluat acru natural. Cursul costă 250 de lei de persoană şi include, pe lângă dezvăluirea secretelor preparării şi consumării bârnzeturilor nobile, apa, cafeaua, ceaiul, racoritoarele, lecţia de asociere de vinuri şi o brosură cu reţete. Cursurile durează între o oră şi două ore, fiecare. Detalii pe www.societegourmet.ro.
Crustacee ca pe malul Mediteranei şi sushi ca la japonezi
La FiorArte, o altă companie bucureşteană care organizează cursuri culinare, înveţi ce înseamnă bucătăria exotică. Firma organizează, în studioul din str. Soldat Neagu Florea 7, ateliere culinare – recreative, sub îndrumarea unor bucătari-şefi renumiţi. Aici, se ţin, printre altele, cursuri de sushi, de bucătărie mediteraneană dar şi de făcut de dulciuri, în funcţie de solicitări.
Practic, un curs durează în jur de o lună, presupune patru şedinşe a câte 2-3 ore fiecare (de la ora 18.30), iar absolt toate materiile prime necesare pentru lecţii sunt incluse în preţ. Asta în condiţiile în care pentru cursul de gastronomie mediteraneeană, spre exemplu, materia primă înseamnă, printre altele, crustacee, peşte, ulei de măsline extravirgin, plante aromate exotice şi multe altele absolut necesare pentru crearea mâncărurilor, gustărilor şi salatelor tradiţionale. Cursul costă, în total, circa 280 de euro de persoană. Detalii www.fiorarte.com.