Bucureşti: "Doar în filme am mai văzut zăpadă. Ce minunat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inedit Mohamed Zied Bahri, un student tunisian de 23 de ani, a atins zăpadă pentru prima dată în viaţa lui în Bucureşti. Tinerii tunisieni din căminele Universităţii Politehnica Bucureşti vor petrece vacanţa în Capitală, bucurându-se de zăpada pe care nu o au acasă şi de muzica din cluburi.

Studenţii Mohamed Zied Bahri şi Mohamed Kebsi, care locuiesc în căminul P 13 din Complexul Regie, au păşit pentru prima dată pe pământ românesc în urmă cu trei luni, pentru a-şi echivala studiile începute în Tunisia, în Informatică şi Mecanică. „Am făcut trei ani în ţara noastră şi vom urma încă doi ani în România fiindcă vrem să avem studiile recunoscute la nivel european“, spune Mohamed Kebsi.

Au ales România în primul rând pentru costurile reduse de viaţă. Prima impresie faţă de ţara noastră nu a fost deloc plăcută. „Am fost lăsaţi de avion pe aeroportul din Cluj şi am venit în Capitală cu trenul. Drumul a fost un adevărat calvar. A avut întârziere de două ore şi jumătate. Nu ne-am mai întâlnit cu aşa ceva! În Tunisia, trenurile sunt confortabile şi au viteză, nu întârzie“, povesteşte Mohamed Zied.

„Doar în filme vedeam zăpadă“
Tinerii au totuşi şi motive de încântare, mai ales că în Tunisia nu ninge, iar pentru Mohamed Zied este pentru prima dată când vede zăpada. „România este o ţară foarte frumoasă. Aici mi-am făcut prieteni. La noi, în Tunisia, nu ninge. În schimb avem ploaie şi grindină“, a spus el.

Pentru Mohamed Zied, zăpada este o ciudăţenie, pe care o admira numai când se uita la televizor. „Doar în filme şi în documentare vedeam zăpadă. Este minunat să o pot atinge. Este ceva neobişnuit să poţi modela un om de zăpadă. Totuşi nu pot rezista foarte mult cu frigul fiindcă sunt obişnuit cu căldura“, a explicat Mohamed Zied.

Pentru colegul său, Mohamed Kebsi, zăpada nu este o noutate. „Ador să călătoresc. Zăpadă am mai văzut doar în Franţa“, a spus tânărul. Cei doi adoră să se joace cu bulgări de zăpadă, să se tăvălească, însă nu pentru mult timp. „Suntem obişnuiţi cu temperaturi de minimum 10 grade Celsius.

u rezistăm prea mult în frig. Dar e o adevărată plăcere să te dai pe gheaţă şi să faci oameni de zăpadă“, mai spune Mohamed Zied.

Crăciunul şi Revelionul pe muzică de clubbing
De religie musulmană, Mohamed Zied şi Mohamed Kebsi nu sărbătoresc naşterea Domnului Iisus Hristos. De aproape trei luni de când sunt în Capitală, cei doi şi-au făcut mulţi prieteni şi au împrumutat câte ceva din tradiţiile româneşti. „Vom petrece Crăciunul românilor în cluburi. La fel şi Anul Nou. Ne vom distra până dimineaţa alături de prieteni“, a declarat Mohamed Kebsi. În ceea ce priveşte meniul de Sărbători, tinerii rămân fideli mâncării tradiţionale tunisiene. Ei îşi gătesc foarte des diverse sosuri cu linte, foarte condimentate. De asemenea, ardeiul iute este nelipsit de la masă.

13.000 de studenţi străini, în România
În căminul P 13, din cei 540 de studenţi, 54 sunt de altă naţionalitate, a declarat Magdalena Ifrim, administratorul căminului. Numărul studenţilor străini veniţi în România s-a dublat în ultimii zece ani. Potrivit directorului din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ion Ciucă, peste 13.000 de studenţi străini învaţă în prezent în universităţile din România, dintre care aproximativ 2.500 în Capitală. Majoritatea dintre ei sunt din Republica Moldova, Albania, Ucraina, Arabia Saudită, China, Grecia şi Israel. Cele mai căutate facultăţi sunt Medicina, Dreptul şi Ştiinţele Economice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite