Bucureşti: Vlad Ţepeş, „înviat” de un stomatolog turc GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alguhan Akşar asamblează figurine istorice, printre personajele sale numărându-se şi fostul duşman al otomanilor. Figurina cu domnitorul Ţării Româneşti i-a dat multe bătăi de cap artistului, dar a reuşit să obţină pe ea 100 de euro

VEZI AICI CUM ARATĂ FIGURINELE ISTORICE

Alguhan Akşar are 37 de ani şi este stomatolog în Bucureşti. Pasiunea pentru figurinele istorice o are din 2005, iar până acum a asamblat peste 100 de personaje istorice. Cavaleri, celţi, romani, otomani - cu toţii au trecut prin mâinile lui. Tatăl lui Alguhan a fost şi el pasionat de modelism. „El modela mai mult nave la scară mare. Prin intermediul lui, am început să ne jucăm cu machetele, atât eu, cât şi fratele meu. Eu m-am apucat mai serios de modelism în urmă cu cinci ani", explică Alguhan.

Alguhan se ocupă de îmbinarea modelor statice, adică cele care pot fi expuse într-o vitrină. Tânărul de origine turcă a început să modeleze mai întâi avioane. „Prietenii mei modelişti au insistat să încerc să fac şi figurine istorice", a spus el râzând. „M-am îmbolnăvit de figurine istorice şi am continuat să le fac. Mă implic foarte mult în fiecare proiect", spune modelistul.

image

Probleme la asamblarea domnitorului Ţării Româneşti

Tânărul a vopsit, de-a lungul timpului, diferite personaje istorice. Prima figurină pe care a vopsit-o, una de 54 de milimetri, a fost Ali Pasha. Alguhan a mai adus la viaţă celţi, cavaleri din cruciade, romani, wikingi, luptători ninja, dar şi personaje din istoria Imperiului Otoman. „Din istoria românilor, l-am vopsit pe Vlad Ţepeş", spune Alguhan.


Figurina lui Ţepeş a cumpărat-o de la un producător din Spania. „A fost o figurină care avea foarte multe probleme de asamblare. Am făcut eu câteva modificări la ea, deoarece producătorul era unul mediocru. Am sculptat din nou anumite părţi ale figurinei. Ţin minte că am lucrat foarte mult la pelerină şi am adăugat un creion cu rol de ţeapă pe postament. Mi-a luat ceva timp să o asamblez şi am făcut şi câteva greşeli, deoarece nu aveam prea multă îndemânare. L-am vândut pe Vlad Ţepeş unui prieten foarte drag, cu 100 de euro. Cred că am cumpărat acest kit 20 sau 22 de euro", spune el.

Vinde personajele istorice colecţionarilor

Figurinele istorice sunt produse la diferite scări. Există figurine de 54 de milimetri. Cele mai răspândite figurine sunt cele la scara de 75 de milimetri. „Figurinele de peste 90 de milimetri nu mai sunt considerate miniaturi. Pentru aceste figurine există alte expoziţii", explică tânărul. Cea mai dificilă etapă este vopsitul, după cum mărturiseşte Alguhan.

„Asamblatul figurinei este gata într-o seară sau două. O figurină simplă, de 54 de milimetri, îmi ia în jur de 60- 70 de ore de muncă. Una puţin mai complicată depăşeşte 100 de ore de muncă", spune modelistul. De-a lungul timpului, Alguhan a vândut peste 30- 40 de figurine istorice unor colecţionari. „Cel mai mult, adică 280 de euro, am luat pe o figurină de 75 de milimetri. Cu cât se măreşte scara figurinii, cu atât se măreşte şi preţul", spune Alguhan. De-a lungul timpului, el a participat cu figurinele istorice pe care le-a asamblat la câteva expoziţii şi saloane din Europa. Toate lucrările sale pot fi admirate pe site-ul său personal, la adresa http://www.bluedenteurope.ro/docsminiatures

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite