Bucureşti: Victoria Cioată pictează pe sticlă cu vinarom şi face goblenuri din mărgele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pornind de la pasiunea sa de a face goblenuri, Victoria a început să picteze icoane pe sticlă în 2003, pe când locuia cu unul dintre fii ei în Grecia, ţară pe care o iubeşte şi în care i-ar plăcea să trăiască.

„M-am întors din insula Kefalonia în 2007 pentru a o ajuta pe fiica mea. A divorţat de soţul ei şi, ca să muncească, avea nevoie de cineva care să stea cu Lisa, nepoţica mea. Mă bucur că sunt cu ele aici, dar sunt tristă că nu ne merge prea bine“, spune Victoria.


Ideea de a picta pe sticlă i-a venit într-o zi liberă, pe când locuia în micuţa localitate Farsa de pe insula grecească Kefalonia. Ea s-a apucat să facă un goblen, dar s-a gândit că ar fi mult mai interesant dacă ar putea desena modelul goblenului pe o bucată de sticlă.

„Aveam în casă o bucată dintr-un geam spart şi am încercat să desenez cu mai multe tipuri de vopsea şi cu mai multe instrumente. Până la urmă mi-a reuşit“, povesteşte artista.

În loc de pensule, scobitori
Tehnica prin care Victoria crează icoane, portrete peisaje şi replici ale unor opere celebre pe sticlă este pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă. Femeia nu pictează cu  pensule sau alte instrumente convenţionale, ea desenează cu ajutorul scobitorilor, iar vopseaua pe care o foloseşte este industrială. „Am încercat tot felul de vopseluri, dar cea mai bună este cea folosită în construcţii - vinaromul. Nu se şterge, se curăţă uşor şi pot să combin orice culori“, zice bucureşteanca.


Ea mai face icoane din mărgele. Spune că, de asemenea, este o tehnică pe care nu a ma văzut-o nicăieri. „Ştiu că prin Maramureş se mai folosesc mărgeluţele, dar pentru costumele tradiţionale sau pentru a orna ouăle de Paşte, nicdecum pentru aşa ceva“, explică femeia.

Doreşte să fie promovată
Chiar dacă lucrările ei se nasc dintr-o mare pasiune, Victoria este conştientă de faptul că trebuie să câştige şi bani din asta, mai ales în condiţiile în care, atât ea cât şi fiica şi nepoţica trăiesc doar din banii pe care îi fac din vânzarea tablourilor. „Locuiesc cu fiica şi nepoata mea într-un apartament închiriat.

Nu am pensie, iar fiica mea Irina a rămas fără serviciu de ceva timp. Trăim doar din banii pe care îi mai câştig din vânzarea goblenurilor şi tablourilor în Parcul Moghioroş. Dacă s-ar găsi cineva care să mă îndrume sau să mă ajute să îmi promovez lucrările cred că ar fi mult mai uşor să îmi valorific munca“, spune Victoria.

Ce-i place:
„Iubesc copii şi florile. Îmi plac oamenii cu suflet bun, veseli şi glumeţi. Ador să călătoresc“, explică Victoria.

Ce nu-i place:
„Nu suport oamenii prefăcuţi, în mod special pe aceia care profită de bunătatea semenilor lor“, explică artista.

Cum aţi ajuns în Grecia?

În 2000, atunci când am plecat împreună cu fiul meu în Grecia, nu se putea călători liber, ca acum. Am trăit o adevărată aventură. Am tocmit o călăuză din Turcia, care ne-a dus din oraşul Cişme, pe apă, până la jumătatea drumului către insula Kios. Acolo, în mijlocul mării, după ce l-am plătit, ne-a lăsat într-o bărcuţă şi ne-a spus să ne îndreptăm către luminiţe. După 3-4 ore de vâslit am ajuns pe uscat, am crezut că o să murim acolo, în Marea Egee.

Care a fost suma cea mai mare pe care aţi primit-o pe un tablou?
Eram în Grecia şi abia terminasem de desenat o replică după opera „La Pieta“ de Michelangelo. O familie de italieni mi-a oferit 1.200 de euro pentru ea. Acela a fost cel mai scump tablou pe care l-am vândut.

Născută: 20 septembrie 1952, Bucureşti
Studii: Liceul „Nicolae Kretzulescu“
Familie: Văduvă şi mamă a trei copii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite