Victimele norului de cenuşă sufocă trenurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care traficul aerian rămâne în continuare blocat, călătorii se înghesuie în trenurile cu destinaţii europene din Gara de Nord. CFR a suplimentat numărul de vagoane ale trenurilor internaţionale şi interne, din cauză că solicitările s-a dublat pe rutele Viena şi Budapesta, faţă de o zi obişnuită.

Trenul de Budapesta a ajuns astăzi în Gara de Nord cu o întârziere de 75 de minute. Sute de călători nervoşi şi epuizaţi de isteria creată de norul de cenuşă au coborât pe peron, în jurul orei 12.00. „E o problemă majoră, nici nu ai cui să-i reproşezi ce se întâmplă, e un dezastru natural”, ne-a mărturisit Adeline, cetăţean de origine maghiară. Femeia se bucură totuşi că nu a apucat să-şi cumpere bilet la avion înainte să vină în România. Nu la fel de norocoasă a fost Suna, unguroaică venită tot de la Budapesta, care şi-a rezervat bilet la avion cu câteva zile înainte de a se pune interdicţiile de zbor. Ea avea o întâlnire de afaceri importantă şi nu şi-a putut reprograma avionul către Bucureşti, singura soluţie fiind trenul.

Suplimentări pentru Viena
CFR a făcut suplimentări de vagoane atât pe rutele internaţionale, cât şi pe cele interne. Directorul de marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că s-au ataşat şase vagoane la trenurile de pe rutele către Viena şi Budapesta.
„Din cauza închiderii aeroporturilor, traficul pe rutele CFR a crescut foarte mult. Traficul a crescut cu circa 200 de persoane faţă de o zi obişnuită“, a explicat reprezentantul CFR.

El a adăugat că, în funcţie de solicitări, sunt suplimentate şi rutele interne. Astfel, ca urmare a închiderii aeroporturilor din Transilvania şi Moldova, CFR a introdus deja vagoane suplimentare pentru trenurile care circulă pe relaţiile Bucureşti – Cluj Napoca – Oradea, Bucureşti – Satu Mare, Bucureşti – Baia Mare, Bucureşti – Bacău, Bucureşti – Suceava şi Bucureşti – Iaşi. „Ne aşteptăm ca vârful de pasageri să fie atins în această după-amiază, când oamenii se vor întoarce în Capitală“, a mai spus Vlaicu.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă reunit azi-dimineaţă la Palatul Victoriei a hotărât menţinerea restricţiei impusă ieri la ora 18.00, când a decis închiderea spaţiului aerian. Astfel, în prezent, nicio cursă nu aterizează şi nici nu decolează de pe aeroporturile din România. 140 de avioane care trebuiau să opereze ieri pe „Henri Coandă“ şi 63 pe „Aurel Vlaicu“ au rămas la sol.


Astăzi, până la închiderea ediţiei, au fost anulate 113 curse pe Otopeni şi 20 pe Băneasa. „Putem opera doar zborurile de urgenţă. Pasagerii aşteaptă acum decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Foarte puţine persoane au decis să rămână pe aeroport, majoritatea s-au reprogramat şi s-au dus la hoteluri“, a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă“.
Potrivit datelor furnizate de Executiv, norul de cenuşă vulcanică a început să acopere întregul teritoriul ţării noastre de aseară de la ora 21.00. În prezent, norul se află la o înălţime cuprinsă între 6.000 şi 10.000 de metri.

ULTIMA ORĂ: Avioane la sol
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât astăzi menţinerea spaţiului aerian închis cel puţin până mâine la ora 12.00. Cu două ore înainte de expirarea termenului limită, se va reuni din nou pentru a decide dacă interdecţia rămâne valabilă şi în zilele viitoare. „Nu există niciun ca sănătatea populaţiei să fie pusă în pericol de acest nor. Singurele probleme sunt pentru cei care trebuie să utilizeze avioanele, dar sperăm ca mâine să redeschidem aeroporturile“, a declarat primul-ministru Emil Boc.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite