Victima şoferului-karatist poate obţine 20.000 de euro daune morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Ciprian Şoldea a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că fostul angajat RATB, de pe linia Bucureşti-Jilava, ar putea să scoată din buzunar această sumă dacă pasagerul bătut îl dă în judecată.

Victima, Nicolae Ivan, a depus ieri plângere penală împotriva lui Marian Năstase, şoferul de autobuz care l-a bătut cu bestialitate vinerea trecută, şi se gândeşte să-i ceară şi daune materiale şi morale.

Specialistul în drept penal susţine că după ce i se eliberează certificatul medico-legal, victima poate, fără probleme, să ceară daune morale şi materiale celui care l-a snopit din bătaie.

„Daunele materiale reprezintă banii care acoperă suma tuturor costurilor care au rezultat din această întâmplare nefericită: cheltuielile cu spitalizarea, dacă este cazul, salariul din zilele cât lipseşte de la muncă din cauza loviturilor suferite şi toate incovenientele rezultate în urma incidentului“, explică Ciprian Şoldea. „Este o sumă de bani destul de uşor de calculat. În cazul daunelor morale lucrurile sunt un pic mai complicate pentru sunt mai greu de cuantificat“, subliniază el.

„L-a bătut pur şi simplu ca pe un animal“

Avocatul explică faptul că, în România, instanţele dau mai greu câştig de cauză celor care cer daune morale. Cu toate acestea, el consideră că în cazul de faţă, în care există o înregistrare video atât de relevantă care redă conflictul, nici nu mai este nevoie de martori pentru a se susţine cazul.
„Depinde de instanţă, dar eu cred că ar putea să obţină chiar 20.000 de euro pentru daune morale şi materiale. L-a bătut pur şi simplu ca pe un animal“, a mai spus Şoldea.

Avocatul adaugă că şoferul va fi cel care va scoate din buzunar banii, nu Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), deşi incidentul a avut loc în timpul programului, deoarece agresorul nu a acţionat în acest caz ca reprezentant al instituţiei.

Şi avocatul Cristian Sârbu,  care l-a reprezentant pe Adrian Mutu în procesul cu clubul de fotbal Chelsea, susţine că Nicolae Ivan ar putea să obţină daune morale şi materiale în urma incidentului de vinerea trecută. 

„Din păcate pentru fostul şofer de autobuz, el este cel care va trebui să plătească suma de bani. Există posibilitatea ca instanţa să hotărască împărţirea sumei între RATB şi fostul angajat, dacă acesta din urmă nu are banii necesari să acopere daunele pe care le cere pasagerul“, susţine Sârbu.

„Chiar dacă a fost înjurat, nu trebuia să sară la bătaie“
El mai spune că fostul angajat al RATB nu are nicio scuză pentru felul în care a acţionat. „Chiar dacă pasagerul l-a înjurat pe şofer, să spunem că l-a provocat, angajatul RATB nu a avut o reacţie normală. Nu trebuia să plece din cabină, putea să sune la poliţie“, susţine Sârbu.

Riscă doi ani după gratii

În plus, Marian Năstase riscă acum, după ce Nicolae Ivan a făcut plângere penală, o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani. „Încadrarea juridică se face în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale. Dacă victima beneficiază de 20 de zile agresorul poate să ajungă după gratii timp de doi ani sau să plătească o amendă“, a declarat Claudia Burada, purtător de cuvânt al Poliţiei Ilfov.

Bătut ca un câine

Nicolae Ivan povesteşte că vineri, în jurul orei 15.30, a ieşit din casă pentru a merge la un control, în Bucureşti, pentru că suferă de probleme cu inima. S-a urcat în autobuzul 425 şi s-a aşezat liniştit pe un scaun. Câteva femei, singurii pasageri din mijlocul de transport în comun la acea oră, îi reproşau şoferului faptul că nu mai pleacă şi că stă de vorbă cu nişte prieteni din staţie.

Angajatul RATB, care mai era cu un prieten în cabină, a „luat foc“ când a auzit că femeile au tupeu să-i facă lui morală. „A început să o înjure pe o fată şi să-i spună să tacă din gură că ştie el mai bine ce trebuie să facă“, povesteşte victima.

Bărbatul a intervenit şi i-a sugerat fetei să-i reţină numărul şi să facă plângere. După ce s-au înjurat unul pe celălalt, şoferul a oprit autobuzul în trafic, a ieşit din cabină, l-a dat jos pe Nicolae Ivan din maşină şi a început să-i care pumni şi picioare până l-a lăsat lat în zăpadă. „Părea drogat. Dădea cu o sete nebună în mine“, îşi aminteşte bărbatul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite