Unde studiezi gratis în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot învăţa gratis în ţările nordice. Nici la universităţile de stat din Franţa, Germania sau Austria taxele de studiu nu sunt deloc piperate, fiind comparabile cu cele de la instituţiile de învăţământ superior din România.

Guvernele ţărilor nordice subvenţionează în totalitate studiile de licenţă, de masterat şi de doctorat la stat, pentru cetăţenii din Uniunea Europeană. În aceste ţări, românii se pot specializa la universităţi de tradiţie ca Uppsala sau Lund, Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm - în Suedia, Universităţile din Copenhaga sau Aarhus- în Danemarca şi Universitatea din Helsinki- în Finlanda.

Facultatea în Franţa, 150 de euro
Sebastian Munteanu (29 de ani) este absolvent al unui masterat la Universitatea din Lund, Suedia. „Am  plecat cu Bursa Specială Guvernul României, în valoare de aproximativ 1.000 de euro pe lună. M-am descurcat financiar, în Suedia studiile fiind gratuite “, a explicat Sebastian Munteanu, membru al Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României (www.abbsgr.ro).

 După specializare, Sebastian s-a întors în România pentru că, potrivit contractului de bursă, ar fi urmat să lucreze în administraţia publică, dar statul nu i-a oferit nimic. După ce a lucrat un an şi jumătate în sistemul privat ca MBA Program Manager, a decis să rămână în străinătate, unde lucrează ca Development Manger la o Asociaţie Internaţională din Bruxelles.

Alte ţări din Uniunea Europeana au taxe de şcolarizare foarte reduse pentru europeni. Spre exemplu, un an de studii la o universitate de stat din Franţa costă între 150 şi 700 de euro, în funcţie de nivelul de pregătire. „Excepţie face «Grande Ecole», unde taxa poate ajunge la 8.000 de euro“, a explicat directorul de program al Fundaţiei „Dinu Patriciu“, Antonio Ciocan-Fontanine. De asemenea, în Germania, studiile universitare costă în jur de 1.000 de euro pe an. Cristian în vârstă de 31 de ani din Capitală a urmat un masterat în Germania, la Universitatea Hamburg.

„Am plecat pe cont propriu, în urmă cu şase ani, să mă specializez în Studii Europene, iar în anul al doilea de masterat am obţinut şi Bursa Specială Guvernul României. Nu am plătit taxă de şcolarizare, ci doar o taxă administrativă în valoare de 500 de euro pe an“, a explicat Cristian. Universitatea Hamburg a introdus însă de curând, pe lângă taxa administrativă, şi o taxă de studii, în valoare de circa 700 de euro pe an.

Burse de la Fundaţia „Dinu Patriciu“
Dacă taxele de şcolarizare la universităţi europene sunt accesibile multor studenţi români, fiind chiar mai mici ca cele practicate în România, nu acelaşi lucru se poate spune despre costurile de întreţinere. “Dacă vorbim de bugete de austeritate şi cazare în căminele universităţii un student ar putea să traiască cu 600-700 de euro pe lună în Danemarca, Suedia sau Finlanda şi 800-1.000 de euro lunar în Norvegia”, a mai spus reprezentantul Fundaţiei „Dinu Patriciu“, Antonio Ciocan-Fontanine. O soluţie pentru ca tinerii să-şi poată plăti costurile de întreţinere este să obţină o bursă de la universitatea respectivă.

O altă oportunitate este obţinerea unei burse pentru masteranzi şi doctoranzi prin programul Orizonturi Deschise al Fundaţiei “Dinu Patriciu”. Perioada de înscriere pentru câştigarea unei dintre cele 100 de burse în valoare individuală de 15.000 de dolari, este 15 aprilie-15 iunie iar câştigătorii vor fi anunţaţi la 18 iulie. Detalii găsiţi pe www.fundatiadinupatriciu.ro.

“M-am descurcat cu banii, studiile fiind gratuite. În plus, am avut o bursă de 1.000 de euro lunar”
Sebastian Munteanu
Absolvent masterat Suedia

Topul ţărilor europene cu cele mai ieftine taxe de studiu
1. Danemarca, Suedia, Finlanda - gratis
2. Franţa – 150 - 700 de euro/an
3. Austria – 700 – 1400 euro/an
4. Germania – 800 - 1.500 de euro/an
5. Olanda, Belgia - 1.000-1.700 de euro/an

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite