“Unirea-n bucate” la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de producători din toată ţara s-au adunat în curtea muzeului pentru a oferi bucureştenilor produse tradiţionale din secolul al XIX-lea. Ocaua mică şi ocaua mare, făcute din marţipan, sarmalele din carne de curcan, cele din carne de gâsca în foi de varză şi fasole acu cârnaţi afumaţi sunt vedetele târgului.

În cinstea Unirii Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, din 24 ianuarie 1859, Muzeul Ţăranului Român împreună cu Serv Com SRL, producătoarea magiunului natural de prune Topoloveni, organizează weekendul acesta evenimentul „Festin Romanesc—Unirea-n bucate”.

Organizatorii le-au pregătit vizitatorilor o surpriză de proporţii. “Pentru trei zile ne vom întoarce în timp, la sfârşit de secol al XIX-lea şi vom servi sub îndemnul “Oca de marţipan/ Pentru orice bucurestean”, salmale, fripturi, plăcinte, murături, prăjiturele delicioase. Avem bucătărese din toată ţara care vor face minunăţii sub ochii dumneavoastră şi vor reînvia aromele din timpul lui Cuza”, ne-a spus Bibiana Stanciulov, producătoarea magiunului de Topoloveni şi organizatoarea târgului.


“Aici nimeni nu vine doar să se plimbe”

Vizitatorii au putut să se delecteze la faţa locului sau au luat la pachet sarmalele din carne de curcan, din carne de gâscă în foi de varză şi în foi de viţa-de-vie, fasole cu carnaţi afumaţi, pâine şi specialităţi de panificaţie, produse din carne de porc din rasa Mangalita, fără colesterol, suc de mere proaspăt stors, brânzeturi şi specialităţi din lapte, palincă, prăjituri maramureşene, dulceţuri fără zahăr, miere de albine şi produse de apicultură ecologice, cozonac de casă, zacuscă şi magiun de Topoloveni. Surpriza târgului sunt prăjiturile din marţipan „Ocaua Mare” şi “Ocaua Mică”.

“Aici nimeni nu vine doar să se plimbe, toţi pleacă cu câte ceva acasă. Nici nu ar avea cum să reziste”, ne-a mai spus Bibiana Stanciulov.

Mâncarea bună este însoţită de muzică românească. Ion Popa, un artist şcolit de Gil Dobrică şi Tudor Gheorghe, va susţine mini-concerte iar cantautorul Ioan Popa a cercetat prin arhive şi a găsit câteva melodii din preajma anului în care s-a înfaptuit Mica Unire,1859.
Curtea interioară a Muzeului Naţional al Tăranului Român este rezervată meşteşugarilor care au adus produse din lemn, bijuterii, obiecte de ceramică, produse din piele, obiecte vestimentare şi decoraţiuni interioare.

Evenimentul, care a început vineri, se va încheia în această seară la ora 18.00. Intrarea este liberă.






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite